La DOP Oli de l’Empordà queda derogada i s’haurà de tornar a tramitar la sol·licitud

logotip_dop_oli_empordaLa Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli de l’Empordà ha quedat derogada per la Generalitat. El president de la DO diu que serà una suspensió “temporal” perquè ja han començat els tràmits per tornar a obtenir la distinció de nou i confia tenir un “reconeixement provisional” abans del mes d’octubre per poder etiquetar la pròxima campanya. La producció feta fins ara pot mantenir el distintiu.

El juliol del 2007 es va enviar a la Comissió Europea la sol·licitud perquè l’oli de l’Empordà tingués denominació d’origen protegida i se li va concedir transitòriament el maig del 2008. Ara, però, la Generalitat ha derogat el distintiu perquè la sol·licitud no reunia “els requisits exigits”. Pel director de la DO, Simó Casanovas, es tracta d’una qüestió formal i ja han presentat la documentació necessària per demanar a l’administració catalana que torni a tramitar-la, cosa que la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ja ha fet.

Això vol dir que la producció feta fins ara pot seguir etiquetada però la pròxima no tindrà distintiu a menys que no se n’aconsegueixi un de provisional abans del mes d’octubre. Casanovas diu, però, que seguiran utilitzant el mateix procediment i passant els mateixos controls de l’entitat cerfiticadora.

Actualment, uns 800 productors i 5 trulls formen part del que fins ara era la DO Oli de l’Empordà. El 2012 la producció va ser d’uns 250.000 quilos.

L’oli d’aquesta zona que comprèn l’Alt Empordà, 36 municipis del Baix Empordà, 5 del Gironès i 3 del Pla de l’Estany està fet, majoritàriament amb l’oliva autòctona Argudell i, en menor mesura, per la Curivell i la Llei de Cadaqués encara que també s’hi accepta l’Arbequina, amb més de 100 anys de presència a la zona. Es destaca la rusticitat de la varietat principal, que està adaptada a la pobresa del sòl i a la seva capacitat per suportar la Tramuntana, entre d’altres.

Una resposta a “La DOP Oli de l’Empordà queda derogada i s’haurà de tornar a tramitar la sol·licitud

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s