El vaixell medieval del born, a mig restaurar

images (23)El vaixell medieval trobat al Born de Barcelona el 2008 durant unes obres ha superat l’equador del seu procés de restauració al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, amb seu a Girona. Porta dos anys submergit en una solució d’aigua i resines per eliminar l’aigua de la fusta sense que aquesta es desintegri i encara n’hi queden dos més abans de poder ser traslladat i muntat a Barcelona. El director del CASC diu que és un procés que s’ha de supervisar dia a dia.

Aquest mes de maig s’han complert cinc anys des que aquest vaixell atlàntic del segle XIII o XIV va aparèixer durant les obres de construcció d’un aparcament subterrani a la barceloneta, una zona que durant l’edat mitjana era mar. El van desmuntar peça a peça, sempre submergit en aigua, i el van traslladar al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Pedret, a Girona, on fa dos anys que el sotmeten a un laboriós treball per anar substituint l’aigua que havia destruït l’interior dels troncs de fusta i ocupat el seu espai per polietilenglicol, el PEG. El director del CASC, Gustau Vivar, diu que encara queden dos anys de treball per corregir “el que la naturalesa ha fet en 600 o 700 anys”.

Un cop passat aquest temps, la fusta que veurem només ho serà en aparença. De fet, diu Vivar, la fusta arqueològica ja és aparença “perquè l’aigua se n’ha menjat gairebé tots els components” i si no rebés aquest tractament, un cop seca quedaria reduïda “a la mínima expressió”. Això es podrà comprovar un cop el vaixell estigui muntat i museïtzat perquè s’exposarà al costat d’un fragment que no ha estat reomplert amb resina PEG.

Anuncis

One thought on “El vaixell medieval del born, a mig restaurar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s