El preu de la recollida d’animals morts en granges es dispara un 800%

PorcsDes de l’1 de juny, el cost de retirar els animals morts de les granges de porcs ha pujat un 800 per cent per la desaparició d’una ajuda estatal. Els ramaders demanen poder tornar a implantar contenidors refrigerats a les granges i pagar en funció dels animals morts i no del volum de la cabana per reduir aquesta factura. A les comarques de Girona es veuen afectades un miler d’explotacions.

L’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries, ENESA, és qui ha deixat de donar aquesta subvenció per pagar el servei de recollida d’animals morts. Això fa que una granja de 500 truges que l’any passat va pagar poc més de 300 € ara la factura se li dispari fins als 2.800 i que una explotació de mil porcs d’engreix passi de 225 € a 915.

El sector demana llimar aquest augment pagant en funció dels animals morts i no pel nombre de caps de bestiar de la granja -com ara- i que no tingui el mateix cost retirar una truja reproductora que una de jove de reposició (només això sol ja permetria rebaixar el cost un 30%). També volen que la Generalitat torni a posar ajuts perquè els contenidors on aboquen els animals que s’han de passar a recollir siguin refrigerats per així poder espaiar els viatges. Ara mateix, a l’estiu es podien arribar a fer 3 recollides per setmana.

Jaume Bernis, responsable del sector porcí del sindicat JARC diu que si no és així, hauran de sortir del sistema d’Agroseguro, per “inviable”. Fora d’Agroseguro, no quedaria més remei que contactar directament amb les empreses de recollida.

A les comarques de Girona hi ha una mica menys de 300 granges de truges reproductores i unes 700 d’engreix. El sector porcí concentra el 70% del volum de les pòlisses de retirades de cadàvers però la mesura també afecta al sector de l’aviram.

Anuncis

One thought on “El preu de la recollida d’animals morts en granges es dispara un 800%

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s