Camps de pomeres que es reguen sols

autorecL’IRTA està ultimant un sistema intel·ligent perquè els camps de pomeres i els de presseguers arribin a regar-se sols en funció de les necessitats de la planta. Uns sensors capten el nivell hídric de la planta i la radiació del sol i un procediment informàtic s’encarrega de calcular la quantitat d’aigua que fa falta i activa el sistema de reg.

Tot el muntatge sencer només s’aplica en camps experimentals com el que l’IRTA té a Mas Badia però segons el cap del programa d’ús eficient de l’aigua, Joan Girona, hi ha productors que ja fan servir-ne algunes parts.

El muntatge complet descansa en dos tipus de sensors; els que calculen l’aigua que té a la seva disposició la planta en tot moment -ja sigui de pluja o del freàtic- i els que calculen l’aigua que perd per l’efecte de la radiació solar. Amb aquestes dades i un programa en el que s’hi han entrat prèviament les necessitats d’aigua que fan falta en cada moment, en funció “del moment de l’any, de la forma dels àrbres i de la càrrega que tenen”, el camp està preparat perquè el pagès només s’hagi d’ocupar d’anar a recollir els fruits.

Els resultats d’un camp regat automàticament s’han casat amb d’altres regats manualment i també controlats per sensors i les xifres, diu Girona, concorden. Segons el cap del programa d’ús eficient de l’aigua de l’IRTA, ja hi ha diferents companyies de programadors de reg que s’han interessat per incorporar aquest sistema.

Anuncis

2 thoughts on “Camps de pomeres que es reguen sols

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s