Quin peix mengem?

58_sospeix3L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i l’IAEDEN posaran en marxa una aplicació per telèfons mòbil amb informació sobre els peixos que consumim. L’objectiu és explicar que al mar (sobretot, al Mediterrani) hi ha molt més peix del que mengem i que garantir el subministrament de les espècies més “comercials” porta a la sobreexplotació i, a la llarga, a la seva desaparició. També volen incidir en la restauració, les escoles i les peixateries, sobretot les dels supermercats perquè vagin introduint espècies que, amb el temps, s’han deixat de menjar. La campanya té un nom inequívoc: SOS peix. 

Quan un comprador estigui a la cua del peix podrà consultar al mòbil tot tipus d’informació sobre el peix que vol comprar. Tindrà des d’informació nutricional fins al lloc on es pesca, si és una espècia amenaçada o quin perills per la salut pot tenir, per exemple, per la presència de metalls pesants o perquè ve de zones contaminades. I a partir d’aquí, decidir.

Enric Cortiñas, portaveu dels Naturalistes de Girona, diu que consumim un percentatge molt petit de les espècies que tenim a la nostra disposició -el que es coneix com espècies comercials com el roger, el lluç, la tonyina- i que per garantir aquest sistema es cometen molts excessos: “hem focalitzat el consum sobre espècies que també eren a casa nostra però que ara estan en estat crític al Mediterrani i això ens obliga a portar-los d’altres llocs o a muntar piscifactories”. En canvi, afegeix Cortiñas, “hi ha tot un ventall molt ampli d’espècies que estem descartant perquè no són tan apreciades o perquè tenen molta espina i que tenen un important valor nutricional”. Peix, evidentment, que torna mort a l’aigua.

A part de l’aplicació per mòbil -que també tindrà versió web  sospeix.org– es farà una campanya de conscienciació en restaurants, escoles i comerços perquè aquestes espècies no comercials vagin guanyant quota. També es faran sortides amb vaixell o kaiak per fomentar-ne el coneixement.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s