Ja hi ha 35 flequers artesans que només venen pa fet amb Farina de Girona

Robert Figueres, fent una classe magistral
Robert Figueres, fent una classe magistral

La producció de pa artesà fet exclusivament amb farina de Girona augmentarà un 75% aquest 2013. Ara mateix ja hi ha 70 fleques de tota la demarcació (la meitat dels que formen el gremi de flequers) que elaboren aquest pa i 35 que només venen pa amb farina feta aquí. També n’hi ha 5 a Barcelona que elaboren alguns productes exclusivament amb farina de Girona. L’objectiu dels flequers és que la recent estrenada denominació Pa de Pagès Català es faci exclusivament amb farina de blat català i, si pot ser, de Girona. Ara mateix no és un requisit obligatori. El president del gremi de flequers artesans de Girona, Robert Figueres, diu que l’aposta pel pa de qualitat és una necessitat per diferenciar-se del pa industrial i que cal fer més esforços per explicar què hi ha darrera d’un procés que vol molts “esforços, temps i diners”. Per primera vegada, el pa fet amb farina d’aquí (És Farina de Girona) anirà en bosses de paper que portaran escrits els 29 noms i cognoms dels pagesos que han cultivat el blat que ha acabat fent possible aquest pa.

És un pa fet amb farina molta a Banyoles i La Bisbal, de blat plantat en 300 hectàrees de l’Alt i el Baix Empordà, Pla de l’Estany i la Selva per 29 pagesos que accepten produir unes varietats menys rendibles econòmicament i que es sotmeten als controls que marca el Consell Català de la Producció Integrada; un sistema de conreu que utilitza molt pocs elements externs com fertilitzants, herbicides o insecticides. Ho supervisa l’IRTA. És un sistema autènticament Km0.

L’any 2012, la producció de blat gironí va ser de 800 tones (en 200 hectàrees) que van donar lloc a 4 milions de pans mentre que aquest any seran 1.400 les tones que es recolliran. El nombre de pagesos que se sumen al projecte també ha augmentat. De 22 s’ha passat a 29.

El president del gremi de flequers artesans de les comarques de Girona, Robert Figueres, diu que és evident que aquest pa fet amb aquest producte, d’una manera artesanal (reposant un mínim de 24 hores), cuit sobre pedra no té res a veure amb el pa industrial que es pot trobar, per exemple a la gasolinera. Per això, “se li ha d’explicar bé al client, per què costa uns cèntims més”. Entre d’altres coses, detalla Figueres, el blat costa una mica més perquè al pagès se li compensa la menor productivitat de les varietats que se li demanen i del sistema productiu que se li reclama.

Segons els estudis del sector, només el 40% del consumidor és públic objectiu de la fleca artesanal però Figueres diu que és un marge suficient per seguir fent esforços. A part de seguir parint nous productes com el pa de la Tramuntana (fet amb varietats antigues de blat que es cultiven als Aiguamolls de l’Empordà), pa de l’Albera (amb farigola, romaní i olives) i els que vindran (el pa de Mar) diu Figueres que cal seguir invertint en promoció explicant que és un pa “reposat i saludable” i creu que “hi ha un sector de públic que ho admet molt bé”.

De moment, dels 140 integrants de l’associació de flequers artesans, només 70 produexien pa fet amb farina de Girona i només 35 es nodreixen exclusivament d’aquesta farina. L’objectiu és anar augmentant el nombre d’elaboradors que apostin per aquest producte de proximitat i fer que en la denominació Pa de Pagès Català –aprovada recentment- sigui obligatori que es faci amb farina catalana i, si pot ser, de Girona. Ara mateix no és un requisit.

Anuncis

One thought on “Ja hi ha 35 flequers artesans que només venen pa fet amb Farina de Girona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s