Primer brot de foc bacterià en pomera a Girona des del 2007

Primer brot de foc bacterià detectat a les comarques de Girona des del 2007. Segons ha informat la Generalitat, ha estat en un camp de pomeres de Torroella de Montgrí i el protocol obliga a arrencar i cremar els arbres afectats. El foc bacterià és una malaltia de molt ràpida propagació que mata molt ràpid la planta i que, en principi, no té curació. 

El foc bacterià és letal amb la perera
El foc bacterià és letal amb la perera

El brot ha afectat 1’47 hectàrees de pomeres de Torroella de Montgrí d’un sol propietari. Els arbres han estat arrencats, cremats i s’ha establert un perímetre de seguretat d’un quilòmetre de radi per evitar que el bacteri pugui saltar a alguna altra plantació.

El director dels serveis territorials d’Agricultura, Vicenç Estanyol,  diu que s’han pres mostres en aquest perímetre per comprovar que el brot no s’hagi propagat. Els resultats es coneixeran la setmana vinent. També s’investiguen les possibles causes que han fet que una plantació de Torroella de Montgrí s’hagi vist afectada per prendre les mesures oportunes.

És la primera vegada que es detecta aquesta malaltia que afecta pomeres, pereres, codonyers i nesprers des que, el 2007, es va donar per erradicada a les comarques de Girona. Des d’aquell any, Catalunya va ser declarada Zona Protegida de Foc Bacterià, una circumstància que no es dóna en d’altres comunitats com l’Aragó, o de l’estat francès, on s’havia detectat foc bacterià fa poc.

Aquesta malaltia és letal amb la perera però en el cas de la pomera, si el brot no és molt fort, els experts diuen que es podria arribar a eliminar però la política de la Generalitat és molt estricta i sempre s’aposta per arrencar i cremar. El propietari haurà de peritar les pèrdues per rebre una indemnització.

Cada any, el Departament d’Agricultura revisa tots els fruiters de Catalunya dues vegades -una a la primavera i una altra a l’octubre- per mantenir a ratlla aquest bacteri. Es revisen el 100% de les pereres de Girona i com que hi ha més de 2500 hectàrees de pomeres, la vigilància es concentra en els exemplars més joves. Els pagesos i els viveristes també estan obligats a estar molt atents per reaccionar al menor símptoma.

Anuncis

One thought on “Primer brot de foc bacterià en pomera a Girona des del 2007

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s