Els ecologistes tornen a recórrer el nou mapa eòlic de la Generalitat

Schmitt (esquerra) Salelles (dreta). Foto: R.M.
Schmitt (esquerra) Salelles (dreta). Foto: R.M.

Vuit entitats ecologistes de tot Catalunya tornen a presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia contra el nou mapa eòlic que vol tirar endavant la Generalitat. Diuen que és calcat al del 2010, que ja va ser recorregut i que està suspès cautelarment mentre el TSJ emet sentència. L’embolic és superior, fins i tot, perquè les empreses que es van adjudicar els diferents parcs eòlics també han recorregut la suspensió cautelar.

El recurs del 2010 el van presentar dues entitats altempordaneses, la IAEDEN i Respectem l’Albera i només feia referència a la part del mapa que dibuixava els parcs de l’Alt Empordà però l’alt tribunal català va decidir suspendre tot el pla. El motiu és que s’havia aprovat i adjudicat els diferents espais a empreses com Gas Natural o Alstom Wind sense haver presentat un estudi d’impacte ambiental.

El pla del 2012 és -diuen els ecologistes- igual que l’altre (en queda exclòs temporalment l’Alt Empordà com a conseqüència del gran incendi del julilol del 2012) però la Generalitat hi ha afegit un estudi d’impacte que –segons ells- vulnera la majoria de directives europees. L’advocat Benet Salelles, diu que tenen la impressió que la Generalitat vol “convalidar” el procés del 2010 “abans de què arribi la primera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya” -prevista per finals d’any- o el Tribunal Suprem digui alguna cosa del recurs que les empreses van presentar en contra de la suspensió cautelar del pla.

Salellas diu que aquesta vegada no demanen cap suspensió cautelar del nou pla perquè ja ho està. Diuen que si han de recórrer novament contra la Generalitat ho faran alegant “desobediència” a la justícia.

Els ecologistes diuen que pot semblar xocant que ells, precisament, s’oposin a l’energia eòlica però han volgut deixar clar que el que no aproven és el model, que ho deixa en mans de grans empreses que plantegen “macro-parcs”. Tampoc aproven que es vulgui imposar un pla en contra del territori i han recordat que l’actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va estar en contra del pla quan era alcalde de Figueres. La portaveu de la IAEDEN, Bàrbara Schmitt, ha comentat que li van demanar una entrevista i que els van respondre “que tenia l’agenda plena durant un any”.

A diferència de l’oposició al pla del 2010, aquest recurs va avalat per 8 entitats ecologistes de tot Catalunya i n’hi ha 5 més que no el firmen però que ajuden econòmicament com la Plataforma Portbou i Colera.

Ara mateix, a Catalunya hi ha 42 parcs eòlics en servei als que s’hi haurien de sumar 33 projectes més amb autorització administrativa i 26 projectes en tràmit però a les comarques de Girona no hi ha cap molí funcionant encara.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s