La pedregada deixa 8 milions d’€ de pèrdues als pagesos del Baix Ter

Els danys de la pedregada que va afectar el Baix Ter divendres passat ja es tradueixen en números i la xifra no és petita. Segons Unió de Pagesos, les pèrdues superen els 8 milions d’euros entre fruita dolça, blat de moro, userda horta i arrossars. 

Pedres importants. Foto: Gerard Cruset
Pedres importants. Foto: Gerard Cruset

Segons el sindicat agrari, hi ha afectació a 500 hectàrees de fruita dolça i aquí hi ha les 350 hectàrees de pomeres sense xarxa antipedra que perdran tota la collita. Hi ha 800 hectàrees de blat de moro on només es podrà aprofitar un 15% de la collita, 60 hectàrees d’horta on s’ha perdut el 80% i tampoc es podrà recolectar un 30% de la producció de les 600 hectàrees d’arrossars que hi ha a la zona de pals. L’usera també perdrà el primer dall.

Unió de Pagesos també ha quantificat l’impacte de la pedregada d’ahir a Santa Pau i la Garrotxa, on l’amplada de la pedra tenia la grandària d’una pilota de tennis taula. El 60% del cereal d’hivern i del fesol està fet malbé i també s’ha perdut el 100% de la colza i el 30% del blat de moro.

Els pagesos demanen a Agroseguro un peritatge rigorós i ràpid i que l’Estat aporti la diferència entre les pèrdues reals i el que acabi pagant l’asseguradora, que augmenti la quantia de les despeses de difícil justificació a l’hora de fer la declaració de la renda i que les cooperatives tinguin un any de moratòria en les amortitzacions. També demanen mesures fiscals per adequar els mòduls de l’IRPF a la pèrdua de producció i per això és necessari un informe acurat per part del Departament d’Agricultura, municipi per municipi.

Així mateix, demanen quedar exempts del pagament de les quotes de la Seguretat Social durant 12 mesos, una reducció de l’IBI de naturalesa rústica en la zona afectada i que augmenti la dotació del Pla Nacional d’Assegurances Agràries, perquè s’equipari al nivell del 2012. Això suposaria un cost extra per l’Estat de gairebé 47 milions d’euros.

Anuncis

One thought on “La pedregada deixa 8 milions d’€ de pèrdues als pagesos del Baix Ter

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s