La Generalitat posarà traves al Fracking tocant la llei d’urbanisme

Puig, conseller d'Empresa i Ocupació
Puig, conseller d’Empresa i Ocupació

La Generalitat no prohibirà el Fracking per llei –com pretenen els moviments que s’oposen a aquesta tècnica per buscar gasos no convencionals- però posarà totes les traves i més a l’hora de concedir permisos. Amb tot, el conseller d’Empresa i Ocupació reconeix que la Generalitat no té força per intervenir en projectes que afectin més d’una comunitat, com passa amb els 4 permisos que l’estat té congelats des del 2011 i que afecten una zona que està a cavall entre Catalunya i Aragó. També ha dit que als permisos que va demanar Teredo Oil per buscar gas al Ripollès i la Garrotxa no hi mencionaven aquesta tècnica. 

El moviment antifracking demanava una prohibició per llei però Puig ha dit a la Comissió d’Estudi d’aquesta tècnica que s’està fent al Parlament, que la Generalitat no té competències per fer-ho ni per introduir cap moratòria. El conseller, però, ha explicat que, des d’ara mateix, serà obligatori que qualsevol petició per buscar gasos no convencionals a Catalunya mitjançant aquesta pràctica hagi de superar un estudi d’impacte ambiental que Puig espera que sigui “dissuassori”. Per si no n’hi ha prou, també ha anunciat una modificació de la llei d’urbanisme “perquè la fractura hidràulica (Fracking) no sigui autoritzable”. “No ha de ser compatible amb el sòl no urbanitzable”, ha afegit.

Puig, però, ha dit que hi ha risc en projectes que afectin més d’una comunitat autònoma perquè, en aquell cas, la competència és de l’estat. Ara mateix no hi ha permisos concedits per investigar a les comarques de Girona amb Fracking després que l’administració tombés els que es van concedir en el seu dia a Teredo Oil al Ripollès i a la Garrotxa. Però Puig ha advertit que quan l’empresa va demanar-los, en cap moment va dir que faria servir Fracking tot i que després, els seus responsables, van tenir aquesta pretensió.

El conseller s’ha mostrat preocupat perquè, tot i que a Catalunya no hi ha prou reserves de gas per fer rendible la seva explotació mitjançant Fracking, no passa el mateix a tot arreu (especialment als Estats Units) i això podria portar conseqüències en matèria de competitivitat de les empreses exportadores catalanes. Les seves competidores podrien veure’s beneficiades per una rebaixa de la factura energètica.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s