La vespa asiàtica ha entrat a La Garrotxa

Una vespa asiàticaJa la tenim aquí. Primer focus de vespa asiàtica detectat a les comarques de Girona; concretament a Les Preses (La Garrotxa). La Generalitat, Unió de Pagesos i els apultors treballen contrarellotge per localitzar els seus nius i eliminar-los abans de què hivernin. Si no ho fan, estarà amenaçada bona part de la colònia d’abelles de la demarcació. Les repercussions econòmiques podrien ser molt importants.

Fins ara se sabia que la vespa velutina –així es diu- està molt implantada en algunes parts de França i que havia arribat a la frontera però no hi havia constància oficial que l’hagués creuat. Es tracta d’una vespa de grans dimensions, d’uns tres centímetres de llargada, que viu en nius enormes situats a les branques altes dels arbres i que s’alimenta d’abelles. Pot matar-les al vol i després es menja els ous entrant a dins dels ruscos.

Se la combat parant trampes tipus nansa amb esquer (carn, per exemple) o amb un líquid atraient i també hi ha aparells per dificultar l’entrada als ruscos però com explica el responsable del sector apícola d’Unió de Pagesos, Josep Maria Clària, ara es treballa per localitzar els nius i destruir-los abans de què hivernin. Si superen l’hivern, la colònia es pot multiplicar exponencialment perquè cada vespa mare pot fundar un nou rusc i, llavors, seria molt més difícil matenir-la a ratlla. Segons Clària, aquestes vespes són capaces de liquidar un rusc en un parell de dies.

Els apicultors de les comarques de Girona ja fa temps que vigilen per detectar ràpidament la presència d’aquest depredador. Els agents rurals, també rebran formació específica per detectar-la.

Anuncis

2 thoughts on “La vespa asiàtica ha entrat a La Garrotxa

  1. andando este fin de semana por campdevanol me ha parecido ver un nido de las caracteristicas que estos dias he escuchado en la radio de avispa asiatica,bajando de las cascadas hacia casa del quesero,en un pinar,se ve bien en la parte alte alta de un pino no excesivamente poblado ya en la zona de camino cimentado creo,no le di demasiada importancia pero es posible que se trate de uno de esos nidos de avispa asiatica, agradeceria lo comentaran con colegas de la zona si tienen alguno conocido por girona. atte. Sergio Nos. nosmu@hotmail.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s