Fundació de dia… pirates de nit?

Detinguts els 10 membres d’una banda amb ramificacions a Girona, Barcelona i Menorca que, presumptament, es dedicava a espoliar jaciments submarins amb robots d’alta precisió. Segons la Guàrdia Civil, una fundació sense ànim de lucre que havia treballat per l’administració els servia de tapadora. Hi ha més d’un centenar de peces incautades que encara s’han de catalogar al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, amb seu a Pedret (Girona).

espoli

La investigació va començar fa 3 anys arran de la denúncia d’un extreballador d’aquesta fundació sense ànim de lucre amb seu a Terrassa -els barcos incautats tenen el mateix nom que els de la fundació Argo Maris- que a la seva pàgina web hi diu que el seu propòsit és “sensibilitzar sobre la importància de preservar el fons marí perquè les generacions futures en puguin gaudir”.

Entre d’altres coses, havia fet mapes submarins d’alta definició per l’administració aprofitant els seus barcos i els seus robots d’alta tecnologia. El mateix equipament que després, segons la Guàrdia Civil, utilitzava per espoliar jaciments de la Costa Brava, la Costa de Barcelona i Menorca.

El comandant del grup de patrimoni històric de la UCO de la Guàrdia Civil, Jesús Gálvez, diu que alguns d’aquests jaciments estaven a tanta profunditat que es saquejaven remotament amb robots. Es tracta d’aparells que poden submergir-se a 500 metres de profunditat o més que “localitza el jaciment, fa un mapa del fons marí per trobar-ne les irregularitats i després, amb l’ajuda d’una pinça s’extreien les peces”. I tot, monitoritzat via satèl·lit.

Cartes nàutiques. Foto: R.M.
Cartes nàutiques. Foto: R.M.

Hi ha 10 detinguts (5 a Girona, 4 a Menorca i 1 a Barcelona) entre els quals hi ha el director d’aquesta fundació, un arqueòleg i alguns pescadors que els feien de xivatos. També hi ha 3 imputats més; bàsicament, persones que havien rebut part del centenar llarg de peces que van espoliar.

Ara, tot el material està en mans del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC, amb seu a Girona), que haurà de catalogar i determinar d’on han estat substretes el centenar llarg de peces que s’han recuperat. La Guàrdia Civil també valora haver pogut incautar fotografies i vídeos que expliquen com funcionava la banda. També s’han incautat els dos barcos de la fundació, el Bon Geni (amb seu al port de Mataró) i el Bon Pigall (amb seu al port de Roses).

Els agents no tenen clar, encara, si tot aquest material es robava per hobby o bé en treien algun benefici econòmic.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s