Eclipsi fotovoltaic

La reforma energètica del ministre Sòria està aixecant moltes ampolles. No pretenc explicar-la (només una ment privilegiada pot entendre la totalitat de les seves perversions) però sí que intentaré fer entendre quines implicacions pot tenir per algú que, un mal dia, va decidir que unes plaques fotovoltaiques en un tros de camp podrien ser un bon complement per la renda agrària i un coixí de seguretat per un any de mala collita. Ho faré amb un exemple. Un cas tipus.

El ministre del ram
El ministre del ram

Imaginem que un govern amb necessitat d’augmentar la seva producció d’energies renovables però amb pocs possibles permet (el que es va conèixer com a règim especial) que un privat posi una certa quantitat de plaques fotovoltaiques en un camp de la seva propietat i li recomana que per afrontar-ho, una part de la inversió (important) surti d’aquell raconet que tenia (un fons de pensions, per exemple) i la resta (fins a un 80%) d’un crèdit avalat amb la casa que, en la majoria dels casos, té pagada des de fa segles. És una operació segura, li diuen, perquè el rendiment està garantit per l’estat i compensa.

Posem-hi, també, que s’aprofita d’alguna subvenció a fons perdut per acabar de lligar l’operació. L’estat té ganes de quedar bé davant del món, de ser un exemple de ‘verdor’ i no escatima esforços. Passa un any, en passen dos, tres i aquell pagès va rebent el que li havien promès però arribats al quart any, el mateix govern que li havia posat la catifa vermella comença a veure’s collat per un deute que diu que és culpa d’haver-se animat massa amb això de les renovables i decideix que, en comptes de pagar la producció de tot l’any, només paga la de 9 mesos. Com que el banc és més seriós que el govern, no perdona pas aquestes tres mensualitats que queden descobertes i com que el pagès pensa que no hi ha mal que cent anys duri, decideix assumir allò que falta amb fons un altre tros de ‘raconet’.

Eclipsi solar. Foto: Luc Viatour
Eclipsi solar. Foto: Luc Viatour

Torna a passar un any, i un altre i el raconet per cobrir la falta de paraula de l’estat es va aprimant. Però per si no n’hi hagués prou, l’estat continua canviant la norma, la rendibilitat d’aquelles plaques continua baixant i la part del crèdit a cobrir amb fons propis continua augmentant. I com que no hi ha dos sense tres, hi ha un canvi de govern i el nou inquilí de la Moncloa (PP) decideix tornar a canviar aquelles normes posades fa 5 o 6 anys (les inversions en aquest tipus d’operacions, em diuen, són a bastant més llarg termini) i decideix treure aquella prima amb caràcter retroactiu i ho canvia per una nova prima que està lligada, no pas al nombre total de plaques que té el pagès o a la producció màxima que podrien arribar a fer sinó a la capacitat de l’aparell que connecta la ‘plantació’ a la xarxa, que és clarament inferior.

A més, també li diu al productor que totes les ajudes que ha cobrat per animar-lo a ajudar al bé comú, no les haurà de tornar pas però no començarà a cobrar la nova rendibilitat promesa fins que aquesta arribi al 90% de l’import total d’aquella ajuda.

I no m’oblido del banc però no cal dir-ne gran cosa. El crèdit firmat no ha patit modificacions, continua sent tan implacable com sempre i amenaça molta gent (unes 4000 famílies a tot Catalunya, segons Unió de Pagesos i l’Associació Nacional de Productors d’Energia Fotovoltaica, Anpier) amb la fallida econòmica.

En aquest punt de desesperació, es preguntava algú que podria molt ben ser el protagonista d’aquest cas pràctic si, quan tingui l’aigua al coll, no li apareixerà alguna poderosa companyia amb voluntat d’alliberar-lo d’aquest malson amb alguna oferta de saldo. Es pregunta, també, què n’ha quedat d’aquell règim especial que li donava algun dret.

Si voleu saber-ne més, us recomano aquest article de Frederic Andreu.

Anuncis

One thought on “Eclipsi fotovoltaic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s