L’Hotel Samba aplicarà un sistema en fase de proves per estalviar aigua

L’Hotel Samba de Lloret de Mar serà el banc de proves d’un equip d’investigadors de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) que volen patentar un sistema que ajudi a estalviar als establiments turístics situats en zones amb escassedat d’aigua. Utilitzant diferents tecnologies, permetrà combinar les fonts alternatives d’aigua que tingui cada hotel en funció de la disponibilitat i les necessitats que hi hagi en cada moment.

L’aigua de pluja pot servir per regar o, fins i tot, les residuals un cop tractades; la d’un aqüífer potser és bona per beure i la de la piscina pot tenir un segon ús a la bugaderia. I sempre hi haurà la xarxa pública com a garant de subministrament.

Hotel Samba
Hotel Samba

L’investigador responsable del projecte, Ignasi Rodríguez-Roda (Cap de l’Àrea de Tecnologies i Avaluació de l’ICRA), diu que a l’hotel Samba hi estaran tres anys i mig fent proves. Mitjançant sensors i combinant fins a 7 o 8 tecnologies diferents d’anàlisi i tractament d’aigua (ja existents), l’objectiu és desenvolupar un sistema que ho englobi tot, analitzi totes les possibilitats d’aigua en cada moment, apliqui el tractament convenient per complir la normativa i en faci l’ús més eficient possible.

Si funciona, la solució es podrà exportar a altres zones que, com la mediterrània, són turístiques i amb poca aigua com el nord d’Àfrica o Austràlia. El projecte, anomenat demEAUmed té 15 socis de 7 països europeus i un pressupost finançançat per la Unió Europea de 4 milions d’euros. D’aquests, l’ICRA en gestionarà directament 422.000.

Globaqua i R3 water

L’ICRA també ha aconseguit 900.000 euros de fons europeus per dos projectes més; Globaqua i R3 Water. El primer (amb un pressupost global de 6 Meur i 630.000 de gestió directa de l’ICRA) analitzarà els efectes derivats de l’escassedat d’aigua en ecosistemes aquàtics com la contaminació orgànica i inorgànica, les alteracions en la morfologia de la terra, els canvis dels usos del sòl que comporten, l’extracció d’aigua i la presència d’espècies invasores i patògens.

El projecte R3 water (l’ICRA rebrà 273.000), en canvi, demostrarà les solucions innovadores d’empreses europees per convertir les depuradores en productives. Combinaran diferents tecnologies per minimitzar el consum energètic i trobar un sistema d’aeriació més eficient. Casant aquests dos factors s’hauria de poder produir més biogàs, més aigua regenerada per reutilitzar-la, generar menys emissions i donar valor als fangs que resulten del procés depuratiu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s