La vespa asiàtica “ha vingut per quedar-se”

vespes“La vespa asiàtica ha vingut per quedar-se”. És una evidència (no es pot posar portes al camp) però avui ho ha dit la Generalitat, que ara es centrarà en seguir localitzant exemplars per determinar fins on ha arribat i, sobretot, detectar nius i anar-los eliminant per mantenir a ratlla una espècie que campa per la meitat sud de França, el País Basc i de la que ja se n’han trobat exemplars a l’Alt Empordà, la Selva, la Garrotxa i el Ripollès. L’administració catalana també ha volgut puntualitzar algunes de les afirmacions que s’han fet fins ara sobre aquest animal que va arribar al continent, probablement, en un contenidor de mercaderies a principis dels 2000. Ho explico a continuació.

A França hi ha vespa asiàtica a la meitat del territori, també és molt forta la presència al País Basc i ja s’han detectat focus a Bèlgica i Itàlia. L’any passat es van trobar tres vespes a l’Alt Empordà (no es va parlar de focus perquè se sabia que a la frontera n’hi havia) i un parell de nius a la Vall d’Aran (diuen que, per les condicions orogràfiques, no hi ha perill que sigui un focus propagador) i, ara mateix, s’han trobat 8 exemplars repartits per la Garrotxa, la Selva i, el darrer, al Ripollès, tot i que és problable que n’hi hagi en zones intermitges (formant una mena de front) i és segur que la xifra pujarà molt més a finals d’octubre quan s’actualitzin dades. Hem de tenir present que a dins de cada niu, a part de centenars de mares, hi ha milers de vespes que rares vegades van més lluny d’un quilòmetre. És a dir, si hi ha exemplars en tantes zones hi ha d’haver nius, encara que, de moment, no se n’ha trobat cap.

Però els nius són la clau de tot. Només duren un any, segons el subdirector de biodiversitat del DAAM, Ignasi Rodríguez, i cadascún pot arribar a acollir de l’ordre de 200 mares, cadascuna amb capacitat per generar-ne de nous. Rodríguez diu que, a partir de la primavera, les mares surten dels amagatalls on han passat els mesos freds i comencen a formar un nou niu. Primer el fan petit per encabir-hi unes quantes obreres, que són les que acabaran muntant olles que poden arribar a fer un metre de diàmetre. Des del moment que les mares comencen a fer el nou niu fins que comença el fred (a finals d’octubre o novembre), l’estratègia de la Generalitat serà –a part de capturar exemplars en zones pròximes a on hi hagi abelles productores de mel- buscar nius i anar-los eliminant per mantenir l’espècie a ratlla. És possible erradicar-la? De cap manera. Diu Rodríguez que tots els models deixen clar que “ha vingut per quedar-se”. Li encanten els llocs amb un punt d’humitat i que la fred no sigui molt acusada. És a dir, li encanta Catalunya.

Si el seu nombre augmenta molt, pot arribar a tenir efectes en l’apicultura (hi ha censats 253 punts d’apicultura a les comarques de Girona) però encara no estan calculats. Ara mateix hi ha més de 500 trampes escampades per la Garrotxa, l’Empordà i el Ripollès per capturar exemplars de vespa asiàtica.

Mites

L’arribada de la vespa asiàtica ha fet circular tot un seguit d’informacions d’aquests animals i no totes són certes. La Generalitat ha volgut precisar. No és cert, diuen els tècnics, que la vespa asiàtica sigui molt més gran que les d’aquí i, tot i que menja abelles (s’havia dit que les decapitava al vol), han precisat que només ho fa en la fase en la que cria les larves, entre d’altres coses, perquè és l’abella és un aliment que té molt a l’abast. Quan ja és adulta, el seu menú el formen, sobretot, els sucs dolços. Tampoc és cert que la seva picada sigui molt més virulenta que la de la vespa d’aquí (menys mal, no sé si us ha picat mai una vespa o un abegot, com en diem a l’Estartit) i, en aquest sentit, els humans hem de prendre les mateixes precaucions.

Un altre aspecte a tenir en compte és que, encara que ara tots estem obsessionats mirant les parts altes dels arbres per localitzar nius de vespa asiàtica, la seva eliminació és cosa d’especialistes perquè són en llocs de difícil accés, cal fer-ho de nit (ni se us ocorri abordar un eixam de vespes a ple dia!), quan les vespes són a dins i s’ha de segellar prèviament abans de destruir-lo amb insecticida, cremant-lo o congelant-lo.

Anuncis

One thought on “La vespa asiàtica “ha vingut per quedar-se”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s