Un 7% de les pimes gironines aposten per l’exportació

Gairebé el 7% de les petites i mitjanes empreses de les comarques de Girona exporten. Són dades de l’anuari 2013 de la patronal Pimec, que també revelen que venen més a fora aquelles empreses més grans i amb més anys d’antiguitat. El president de Pimec Girona diu que això obliga els petits empresaris a fer un esforç per col·laborar. L’anuari també, com a mínim, qüestiona el mantra que per ser competitius cal baixar sous. Algunes de les empreses amb costos laborals més alts també són de les més productives.

Hi ha el doble d’empreses que exporten ocasionalment de les que ho fan amb regularitat -el nombre s’ha mantingut estable els últims 5 anys- però aquestes empreses que venen habitualment a fora acaparen el 93% del volum exportador total de la pime gironina i també coincideix que són les pimes més grans i les més antigues.

El responsable d’estudis de Pimec, Moisès Banal, diu que això és normal perquè abans d’exportar “cal una experiència prèvia en el mercat interior” i això només ho donen els anys. El president de Pimec Girona, Pere Cornellà, creu que una manera de guanyar temps i sortir abans de la crisi exportant (els experts diuen que és el camí més curt) és la col·laboració entre empreses “més enllà de compartir el carrer i el subministrament al polígon industrial”. Segons Cornellà, els nous empresaris cada cop hi estan més disposats.

El sector més exportador és la industria i gairebé la meitat de les químiques ho fan. Les empreses que exporten tenen 3 vegades més treballadors que les que no ho fan i els seus ingressos són 5 vegades més alts. També són empreses a les que els és més fàcil endeutar-se perquè els bancs els obren més l’aixeta i en condicions més avantatjoses.competitivitat

Situació actual

L’anuari també adverteix que, els últims 5 anys, han tancat el 8’4% de les pimes i el nombre de treballadors s’ha reduït gairebé un 19%. La sagnia de treballadors ha estat superior en les empreses de menor dimensió. La tendència a perdre empreses, treballadors i la caiguda de la rendibilitat econòmica i financera segueix però no tan intensament i això fa pensar als responsables de la pimec que s’ha tocat fons i que el 2014 podria començar la remuntada.

Les dades també posen en qüestió algunes afirmacions molt repetides com la que diu que les empreses d’aquí només són competitives si baixen els sous. Segons l’anuari, empreses com les d’energia, gas, aigua i reciclatge; la indústria alimentària, les del cautxú i fusta o les papereres i d’arts gràfiques ho desafien. Són de les que tenen costos més alts (mà d’obra qualificada) i també són de les més productives.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s