Cada cop més ecològics

Vedelles de Mas el Cros
Vedelles de Mas el Cros

El nombre de productors i elaboradors de productes ecològics segueix creixent a les comarques de Girona. Les últimes dades conegudes revelen que entre 2011 i 2012 l’increment va ser del 8’5%. Augmenten, sobretot, els elaboradors; ara mateix ja n’hi ha 80 de registrats. El sector, però, continua sent residual i constata que, tot i que creix el nombre de gent interessada en menjar un producte de proximitat i sense elements químics el preu (superior) encara és un fre.

Segons dades del Ministeri d’Agricultura, el nombre de productors va passar dels 215 que hi havia registrats el 2011 a 229 i el d’elaboradors, de 70 a 80 i ja hi ha una vintena de majoristes que només treballen amb ecològic. La majoria de productors combinen la ramaderia i l’agricultura lliure d’elements químics i el que més hi ha són productors de vedella. Ja n’hi ha 99 (+4) i segueixen augmentant.

També hi ha 31 productors de xai (-1), 21 de carn de poltre (=) però només 2 productors de porcí ecològic. El que també puja és el nombre de ramaders que fan ous amb gallines que no estan engabiades i que s’alimenten de cereals ecològics i productes de l’horta. Ja n’hi ha 6 que s’hi dediquen.

Agricultura

L’extensió de conreus ecològics es manté. Hi ha unes 16.000 hectàrees entre certificades, en conversió i en primer any de pràctiques (s’anomena així) i n’hi ha 14.000 més que són pastures però el que costa més d’arrencar és la vinya ecològica. Només hi ha 126 hectàrees censades i és la demarcació catalana que en té menys. En canvi, abunden els conreus de verdures i hortalises, cereals i verd per alimentació animal.

monOn comprar

En general, el sector constata que hi ha un augment del nombre de persones interessades en saber què mengen i en comprar determinats productes fets sense mediació d’elements químics però el sector encara és molt minoritari perquè topa amb un element determinant en temps de crisi; el preu.

També hi ha un augment dels punts de venda, ja siguin botigues especialitzades com mercats; cada dissabte al matí hi ha mercat ecològic a les comarques de Girona (Rupià, Corçà, Verges i Torroella de Montgrí).

Anuncis

One thought on “Cada cop més ecològics

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s