Cada cop menys residus però encara són massa

A les comarques de Girona seguim fent els deures i cada cop generem menys residus (la crisi ens ajuda molt) però encara estem lluny de la mitjana catalana. Diuen que és perquè el Baix Empordà, l’Alt Empordà i la Selva són comarques molt turístiques i s’hi genera un volum superior a la resta que fa que la divisió surti esbiaixada però que l’any que ve es posarà en marxa un mètode de càlcul que discriminarà el residu de l’habitant estacional del permanent per saber si podem tranquil·litzar les nostres consciències o hem de seguir pedalant. També son de les comarques que menys reciclen perquè es veu que alguns dels nostres visitants estivals s’han deixat la disciplina a casa (no sé si creure-m’ho). Mirem els números.

El 2012, la bossa de les escombraries de cada ciutadà de les comarques de Girona es va reduir un 4% però encara és superior a la mitjana catalana. Cada habitant va generar 1’68 quilos de residus al dia quan el promig català és d’1’35.

L’Alt Empordà (2’22 kg/hab/dia), el Baix Empordà (2’11) i la Selva (1’72) són els que més van contribuir-hi per l’efecte turístic. El Ripollès està per sobre de mitjana però a prop (1’50) i la Garrotxa (1’34), el Pla de l’Estany (1’28) i el Gironès (1’10) obtenen l’aprovat.

També estem 4 punts per sota de la mitjana catalana en recollida selectiva (35’10 % vs 39’05%) tot i que el Ripollès (42’97), el Pla de l’Estany (38’17, suspèn però s’hi acosta) i el Gironès (39’07) són una excepció. On menys es recicla és a la Selva, amb un 31’23% de recollida selectiva.

taula

De tota manera, reciclar molt no sempre vol dir fer-ho bé i el Ripollès també lidera la classificació dels impropis amb un 7’72% de material tirat on no toca (tirar la tapa de metall dels pots de vidre a dins del contenidor verd o coses de plàstic que no són envasos a dins del groc, etc) seguit de l’Alt Empordà amb un 6’15% (aquests reciclen poc i malament) o el Gironès, amb un 5’91%. El Pla de l’Estany és el que té el % d’impropis més baix amb un 4’1%, seguit de la Selva (4’76%) i la Garrotxa (4’79%). El Baix Empordà està al 5’28%.

CO2

Aquest any també s’ha mesurat la petjada de carboni; la quantitat de C02 que cada habitant genera al cap de l’any amb els seus residus (si no ho he entès malament, els residus suposen només un 2% de tota la nostra petjada de carboni) . Aquí la diferència és molt important amb la mitjana catalana (104 kg) perquè fem menys recollida selectiva i generem més residus. A l’Alt Empordà es situa en els 351 kg/habitant, seguit dels 344 del Baix Empordà, els 277 de la Selva, els 185 de la Garrotxa, els 176 del Ripollès, els 173 del Pla de l’Estany o els 60 del Gironès, que és l’única comarca per sota de llindar perquè té incineradora. I és que aquest coeficient només es pot reduir reciclant més bé (a casa o en plantes de tractament) o incinerant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s