Traves administratives a l’exportació fora de la UE

Les traves administratives que la Unió Europea i, per extensió, Espanya imposa a països de fora de l’espai Schenguen s’estan tornant en contra de l’exportació de les empreses de Girona. Ho diu la Cambra de Comerç de Girona, que assegura que estan trobant impediments que fins ara no tenien a l’hora d’obtenir visats per anar a països com Nigèria, la Xina o Brasil. El problema és que, precisament, aquests mercats són els emergents.

Pateixen una mena de política del ‘tal faràs, tal trobaràs’, diu el vicepresident de l’àrea d’internacional de la Cambra, Jaume Guàrdia, i això passa en un moment en el que les exportacions a la Unió Europea han perdut pes tot i l’ampliació de la Unió (en 10 anys han passat de representar el 81% a representar el 76%) i el creixement és en països emergents com Xina, Emirats Àrabs, Russia, Brasil o la India.

Jaume Guàrdia, al mig. Foto: Cambra de Comerç de Girona
Jaume Guàrdia, al mig. Foto: Cambra de Comerç de Girona

Guàrdia ha posat exemples concrets, començant per les dificultats que -assegura- està tenint ell mateix per obtenir un visat per anar a Nigèria i també ha citat el cas d’una empresa de la demarcació que ha hagut de fer tornar els tècnics que havia enviat a Brasil a posar en marxa instal·lacions o els impediments que té un empresari per fer venir un soci algerià amb el que vol tancar un negoci. En el cas de la Xina les gestions s’han alentit moltíssim perquè s’ha tancat el consulat a Barcelona i tot ha de passar per Madrid.

Entre gener i agost, les exportacions de les empreses de Girona han crescut un 1’2% i els documents per exportar fora de la Unió tramitats per la Cambra (certificats d’origen) han augmentat quasi un 10% de gener a octubre; un punt per sobre del que van augmentar el mateix període de l’any passat. Els sectors que més tiren són la indústria agroalimentària (representa el 40% de l’exportació), seguit de la química i farmàcia i el metall.

Per seguir impulsant l’exportació, la Cambra ha posat en marxa amb la Generalitat (en paga el 70%) un programa ‘expres’ destinat a ajudar a empreses de menys de 15 treballadors i que venen menys del 5% a fora. El primer mes els faran una diagnosi per calibrar el seu potencial exportador i els dos següents els assessoraran per elaborar un projecte que els ajudi a exportar. En una primera entrega se’n beneficiaran 9 empreses de la demarcació però la voluntat és ampliar-ho l’any vinent. Les empreses que s’hi vulguin acollir hauran de pagar 600 euros.

Anuncis

One thought on “Traves administratives a l’exportació fora de la UE

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s