Torre Moratxa, un problema que s’arrossega

La vista desde la urbanització és magnífica, mitja plana de l'Empordà, però el risc és important. Foto: Google Earth
La vista desde la urbanització és magnífica, mitja plana de l’Empordà, però el risc és important. Foto: Google Earth

Una casa de la urbanització Torre Moratxa de l’Estartit acaba de rebre l’impacte d’una pedra d’un metre cúbic que li ha ocasionat desperfectes en un pati. Aquesta vegada ha estat només una pedra però ningú garanteix que, en unes pròximes pluges, el que caigui sobre aquesta urbanització situada al sud oest de Rocamaura sigui una esllavissada completa i que el que ara ha estat una nit fora de casa pels veïns que hi viuen pugui convertir-se en una desgràcia com, malhauradament, ja ens ha passat altres cops al municipi. La urbanització, promoguda a mitjans dels 70, edificada a mitjans dels 80 i amb problemes constants per culpa de la fragilitat del sòl que ocupa té en discussió des de fa un parell d’anys un projecte per blindar-la de les agressions del medi. L’elevat cost de l’operació (quasi 5 milions d’euros) i el fet que ho hagin d’assumir els propietaris, de moment, són obstacles insalvables. Mentrestant, la naturalesa segueix el seu curs i no avisa.

Segons el que consta a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, el document inicial de la urbanització Torre Moratxa es va aprovar el 1975 però fins el 1980 no va estar llest el projecte constructiu. El 1983, es va donar llum verd per començar a construir a l’empara del pla urbanístic vigent, el 1984 el sector es va parcel·lar i les primeres cases van començar a ‘penjar’ de la muntanya un parell d’anys després ignorant –com han demostrat estudis posteriors- la “inestabilitat geològica” de la zona.

El 1987 ja hi ha constància de danys ocasionats per la pluja i una deficient planificació de les escorrenties, que es van repetir el 1991. El 1993 hi va haver esllavissaments que van deixar dos carrers en mal estat i el 2003 i el 2004 hi va tornar a haver despreniments de roques. I segur que els seus veïns em dirien que me’n deixo.

La zona, aproximadament l'any 1975. Encara hi havia molt tros verge. Foto: estartit-torroella.com
La zona (marge esquerre superior), aproximadament l’any 1975. Encara hi havia molt tros verge. Foto: estartit-torroella.com

Fins el 1997 no hi va haver un primer intent municipal d’arromangar-se per corregir els defectes de la laxitud normativa de l’etapa postfranquista; un procés que encara avui en dia no ha acabat tot i que hi ha un pla d’actuació que es discuteix des de fa un parell d’anys i que planteja obres valorades en quasi 5 milions d’euros.

Es proposa estabilitzar els talusos, construir pantalles protectores que aturin les pedres, reurbanitzar i regular el tipus de trànsit que poden suportar els carrers, disminuir considerablement el volum edificable plantejat inicialment però respectant el que està construït (ocupa 160.000 m2 dels quals, 45.000 són edificables) i reparcel·lar una zona que té trossos que són PEIN, d’altres Parc Natural i altres formen part del catàleg de monts públics. Obres que, com que la urbanització no està recepcionada (ni ho estarà fins que deixi de ser una bomba de rellotgeria geològica), han d’assumir els veïns. I què passa? Doncs que els veïns no volen (i no sé si poden) assumir uns costos astronòmics i que el consistori, evidentment, tampoc està en disposició (i possiblement no pot) d’afrontar.

Conclusió. Es tracta de la història de sempre; una cosa que neix malament creix malament i quan és l’hora de redreçar-la, valdria més començar de nou. Però, evidentment, una cosa són els plantejaments teòrics i una altra la realitat.

L’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, ha explicat que van anar a buscar part del finançament a Europa, que se’ls va negar (un fons Feder) però que ho tornaran a intentar. En tot cas, creu que és imprescindible actuar-hi perquè “els riscos de despreniments són inherents” en aquesta zona del massís del Montgrí (suposo que no fa falta que recordi cap de la Barra o el Molinet).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s