El catedràtic Josep Oliver torna a veure el final de la crisi dos anys després d’anunciar-ho erròniament

L’economia gironina començarà a créixer l’any vinent. Ho diu el catedràtic i autor de l’anuari econòmic de Catalunya Caixa, Josep Oliver, que, ràpidament, ha matisat que això serà així “si no hi ha cap accident”, conscient que el 2011 ja va vaticinar la sortida de la crisi i vam estar a punt de sortir de l’euro. De tota manera, d’ocupació no se’n començarà a crear fins el 2015, adverteix. Si voleu obrir una ampolla de xampany (ara ja se’n pot tornar a dir així) i celebrar-ho, feu-ho però jo m’ho agafaria amb pinces. Per cert, cal que una entitat rescatada amb els nostres diners presenti amb un dinar en un hotel de 4 estrelles un anuari que conté dades arxiconegudes? Què tal, una simple roda de premsa? 

La prova. Diari de Girona
La prova. Diari de Girona

Oliver és “moderadament optimista” perquè encara que 2013 es tancarà globalment en negatiu,  el segon semestre ja ho farà en positiu i aquesta tendència és la que s’ha de mantenir el 2014 i que ha de fer possible assolir un creixement mínim a l’entorn de l’1% que el 2015 ja podria superar el 2% i podria començar a generar ocupació. De cara al 2014, la previsió és crear els mateixos llocs de treball que es destrueixin. És a dir, tardor i hivern destruint ocupació (menys que ara) i primavera i estiu creant-ne de més o menys precària (més que ara).

Tot aquest escenari s’aguanta, però, sempre i quan els mercats exteriors “segueixin respectant-nos” i no passi com al 2011 quan, en un context de petit creixement, “l’amenaça d’una sortida d’Espanya de l’euro” va fer entrar en una segona recessió i va estroncar una sortida de la crisi que el propi Oliver va vendre (aquí teniu la prova). Avui ha dit que, aquell dia, també va dir algun “si no hi ha cap accident” que els titulars no van reproduir.

Qui liderarà aquesta reactivació i aquesta creació d’ocupació serà l’exportació, que fins a l’agost havia crescut un 6%, i el sector serveis, on el turisme tornarà a tancar un altre any de rècord. El catedràtic diu que quan parla de sector serveis es refereix al turisme però també ha destacat que hi ha moltes enginyeries, empreses de transports o del sector energètic que ja treballen molt a fora. Ha advertit que els ingressos dels serveis no turístics ara mateix ja són més important que els turístics però com que aquí també importem molts serveis, el resultat de la balança turística és més important.

L’autor de l’anuari econòmic de Catalunya Caixa diu que després d’una etapa de contracció lògica per esperar a veure-les venir, s’està començant a detectar una petita reactivació de la demanda interna (automòbils, crèdit per consum, vendes de grans magatzems…) que, si va a més, podria frenar una part de les exportacions que es fan per falta de mercat intern. En tot cas, Oliver considera que cal seguir tenint “superàvit exterior” per reduir l’endeutament exterior.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s