Els productors creen una empresa per millorar la qualiat i l’aprofitament del seu suro

Panes de suro a la planta de Corcho del País. Foto: Corcho del País
Panes de suro a la planta de Corcho del País. Foto: Corcho del País

Primer any de funcionament de Quality Suber; la unió dels productors de suro de les comarques de Girona i el nord de Barcelona amb l’empresa Corcho del País, un dels principals elaboradors de taps. És una iniciativa pionera que permet millorar el percentatge d’aprofitament del suro local i donar estabilitat, tant al comprador com al productor.

Entre el 5 i el 10% del suro mundial es produeix a les comarques de Girona i una part a Barcelona però és un suro de més edat que a la resta del món, està afectat per un corc, té un percentatge d’aprofitament menor per fer taps i “els productors són petits i estan a expenses d’uns compradors molt concentrats i que paguen uns preus baixos”, segons el president del Consorci Forestal de Catalunya (CFC), Rossend Castelló.

Ara, productors vinculats al CFC i l’Associació de Propietaris del Montnegre-Corredor han creat una cooperativa per tractar el suro abans de vendre’l seguint el mètode d’una de les principals empreses del sector que encara compra suro aquí, Corcho del País, que es suma al projecte com a soci tecnològic i que aporta “el seu know how”, apunta Castelló.

El productor rep una part dels diners quan porta el suro a les instal·lacions que Corcho del País té a Santa Coloma de Farners per fer el tractament i la resta quan fa la venda. Assumeix el cost del tractament però ven un suro de més qualitat a un major preu. L’empresa s’assegura matèria primera de manera regular, només fa la inversió de compra i baixa la quantitat de suro que ha d’importar i els costos de transport, que poden representar el 70% del cost total.

El president del consorci Forestal de Catalunya diu que això té dos avantatges: “el productor passa de ser productor de pana en verd a productor de pana de suro, un semielaborat que pot ser comprat per la majoria d’empreses del sector i les empreses s’asseguren matèria primera de manera regular però sense necessitat d’assumir el cost financer”

El tractament inclou 6 mesos de repós, una cocció que neteja la pana del corc i en millora l’espessor i un temps de repós d’una a quatre setmanes.

En aquesta primera campanya, 65 propietaris han aportat suro a Quality Suber; gairebé mil tones amb un percentatge de suro de qualitat del 30%. És un aprofitament 3 vegades superior a l’habitual però l’objectiu és arribar al 50% i a poder vendre a més empreses. Corcho del País té dret a comprar a millor cost però no tanca la porta a què es pugui vendre a altres empreses.

Castelló diu que, en el futur, volen arribar a establir contractes a 4 o 5 anys vista que aportin més estabilitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s