El Consorci d’Aigües vol suplantar l’ACA a la Costa Brava

ETAP de la Costa Brava Sud. CCB
ETAP de la Costa Brava Sud. CCB

El Consorci d’Aigües de la Costa Brava vol assumir totes les competències de l’ACA en una trentena de municipis de la costa gironina. El primer pas seria costejar les obres de manteniment de les depuradores que els problemes financers de la Generalitat comprometen però, a la llarga, aspiren a controlar tot el cicle de l’aigua.

Ara mateix, el Consorci de la Costa Brava gestiona i cobra l’abastament en gairebé una trentena de municipis (els 27 que formen part del consorci i alguns més en condició de clients) i, tot i que en el seu dia va impulsar una bona part de les depuradores de la zona, des de la creació de l’ACA, el sanejament és cosa de l’administració catalana. Això vol dir que l’ACA cobra per aquest servei i assumeix les obres de millora d’aquestes estacions però l’endeutament d’aquest organisme fa que els últims tres anys no hagi invertit tots els recursos que, des del Consorci, consideren que seria necessari per mantenir els nivells de qualitat en el sanejament d’una zona que -recorden- té un milió d’habitants els mesos d’estiu i és un dels pulmons econòmics de la demarcació.

El president del Consorci de la Costa Brava, Carles Pàramo, diu que tot i que hi ha depuradores que tenen molts anys, la situació encara no és problemàtica però ho podria arribar a ser si aquesta desinversió (més d’un milió d’euros en dos anys) es manté. Pàramo diu que en cap cas ho permetrien perquè tenen recursos propis (el ‘raconet’ s’ha anat fent pel diferencial que hi ha entre el que costa la distribució en baixa i el que cobren per aquest servei als municipis) per afrontar un pla d’inversions complet. De tota manera, abans caldria un marc legal que fes possible “agafar recursos que surten de l’aigua per beure per al sanejament”. La idea seria avançar aquestes obres i que, després, l’ACA ho retornés.

De tota manera, això seria només un primer pas perquè, segons Pàramo, també es plantejarà a la Generalitat que els permeti “recaptar pel sanejament” i assumir tot el cicle de l’aigua en la seva àrea d’influència. No hi ha precedents des de la creació de l’ACA però Pàramo diu que s’ofereixen “per fer de conillets d’indies” perquè, “encara que l’ACA, com li passa a la Generalitat, pateix l’ofec d’Espanya, mentre discutim de qui és la culpa o d’on ve el problema no podem deixar de garantir el tractament d’aigues residuals i l’abastament de boca a la Costa Brava”.

Pàramo diu que té previst reunir-se amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, per seguir discutint una proposta de la que, assegura, ja en té coneixement.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s