Els nitrats van a la baixa a la Muga i els Aiguamolls de l’Empordà

El mapa de zones vulnerables als nitrats de Catalunya. Gencat
El mapa de zones vulnerables als nitrats de Catalunya. Gencat

La concentració de nitrats a la desembocadura de la Muga i als Aiguamolls de l’Empordà ha disminuït lleugerament. Ho diu l’ACA, que, de tota manera, creu que faltaran tres o quatre anys més per acabar-ho de confirmar. En la resta de zones declarades vulnerables la concentració de nitrats s’ha mantingut estable els últims 15 anys.

L’any 1998, la Generalitat va declarar quatre comarques de Girona -Baix Empordà, Alt Empordà, Pla de l’Estany i una part del Gironès- com a zones vulnerables després que es detectessin concentracions de nitrats per sobre dels 50 mil·ligrams per litre en les aigües subterrànies i va establir una sèrie de mesures per frenar-ho i reduir-ho. Van ser mesures relacionades, sobretot, amb la millora de pràctiques agràries.

L’any 2004 també va declarar vulnerable una part de la Selva i la Garrotxa perquè tot i que els punts de mostreig (més d’un centenar a tot Catalunya) no mostraven valors per sobre del llindar que separa l’aigua potable de la que no ho és, s’observava una tendència a l’alça.

El cap de l’ACA a les comarques de Girona, Àlex Rocas, diu que, en general, durant aquests anys s’ha aconseguit estabilitzar la presència de nitrats en aigües subterrànies però costarà molt començar a canviar una tendència que feia molts anys que durava. Malgrat tot, Rocas diu que en punts concrets, “com a la desembocadura de la Muga i a la zona dels Aiguamolls de l’Empordà” hi comença a haver indicis de què la presència de nitrats ha anat a meys”. De tota manera, Rocas creu que fan falta encara dades de tres o quatre anys més per poder-ho afirmar amb total seguretat.

També hi ha indicis similars a la zona del Baix Ter però fa poc, municipis com Orriols, Borrassà, Llampaies, Vilopriu i Vilajoan van tornar a tenir un nivell de nitrats superior al permès, en aquest cas, a la seva xarxa d’abastament. Quan passa això el que cal fer, diu Rocas, és buscar captacions alternatives o entrar aigua neta al sistema per diluir la concentració de nitrats.

Anuncis

One thought on “Els nitrats van a la baixa a la Muga i els Aiguamolls de l’Empordà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s