Un activista s’enterra per intentar aturar la MAT a #Fellines

Vítor Cánovas un parell d'hores abans de ser alliberat. Foto: R.M.
Vítor Cánovas un parell d’hores abans de ser alliberat. Foto: R.M.

La MAT continua avançant però avui ha trobat un important contratemps al nucli de Fellines (Viladasens), el punt de tot el traçat on la línia passa més a prop de les cases. Un activista antilínia ha mantingut aturades les obres de la torre 66 durant gairebé 11 hores atrinxerant-se a dins d’un Volkswagen Golf enterrat un metre sota terra. Hi ha entrat per un túnel d’aproximadament 12 metres fet amb bidons que tenia la boca amagada sota una roulotte. Per complicar una mica més el rescat, ha ficat el seu braç dret en un bidó ple de ciment que estava situat sota el cotxe, cosa que ha obligat els bombers a treballar durant gairebé dues hores per alliberar-lo. Tota aquesta operació s’ha fet enmig de fortes mesures de seguretat. Durant tot el dia s’han hagut de mobilitzar més d’un centenar d’agents antidisturbis que han muntat un cordó de seguretat per separar els operaris i els efectius d’emergènies i una cinquantena d’activistes que no han deixat d’increpar-los i insultar-los ni de llençar consignes contra Mossos, Bombers, Generalitat i Red Eléctrica, l’empresa que construeix la línia.

Els operaris de l’empresa subcontractada per fer les torres ja han arribat a primera hora del matí acompanyats de cinc furgonetes de mossos antidisturbis perquè sabien que hi hauria sarau però no s’imaginaven el que havien de veure.

2014-01-08 08.57.12Quan l’excavadora estava a punt de trepitjar el terreny, un grup de persones que viuen a can Planellas –el mas que tindrà el dubtós honor de tenir una torre de la MAT a només 34 metres- han alertat a crits els operaris dient-los que hi havia una persona enterrada sota una roulotte que estava pràcticament al mig de la base de la futura torre i han demanat la presència dels bombers.

El sotscap de Bombers, David Quintana, ha pres el comandament de les operacions i ha establert contacte amb l’atrinxerat; Victor Manuel Cánovas, un activista murcià al que els seus companys han definit com “algú que sap molt bé el que es fa” i que ja havia gravat i penjat a Youtube un reportatge donant detalls de l’acció d’avui.

Els bombers dialogant amb en Victor. Foto: R.M.
Els bombers dialogant amb en Victor. Foto: R.M.

Després de gairebé una hora de conversacions, Quintana ha obtingut permís per ficar-se al forat i prendre plena consciència de la situació. Cánovas i els seus companys havien enterrat un coche al que s’hi accedia per un túnel de 12 metres fet amb bidons i havien enterrat a sota el xassís del cotxe un altre bidó ple de ciment que contenia un cilindre equipat amb un sistema de tancament que impedia treure el braç un cop ficat a dins. Enterrat i sense escapatòria.

Per aguantar una colla d’hores, a l’interior del Volkswagen, Cánovas hi tenia matalassos, 6 ampolles d’aigua, un walkie amb el que es comunicava amb la gent de l’exterior i, fins i tot, una ampolla de plàstic per orinar. El cotxe tenia una biga metàl·lica per evitar que el sostre –parcialment de vidre- cedís pel pes de la terra. També hi havia fustes i un matalàs que protegien el vidre davanter.

??????????Poc després de dos quarts de dues, una grua ha tret la roulotte i després de gairebé dues hores intentant treure l’activista pel túnel, s’ha optat per desenterrar el cotxe amb l’ajuda d’una excavadora, que ha estat rebuda amb una pluja de boles de vidre com les que fèiem servir la mainada d’abans.

Cap a les cinc s’ha pogut obrir la porta del cotxe, veure a Cánovas i escoltar-li dir per walkie als companys: “avui sortiré a tots els mitjans”. Gairebé a les 8 i després de més de dues hores fent anar martells mecànics i radials, els bombers l’han alliberat. Ha estat vitorejat al crit de “Resistència” i ell ha saludat als companys, des de la camilla, aixecant el braç. No se l’ha detinut perquè, segons els Mossos, no havia fet res il·legal. Una altra cosa és la factura de l’operatiu, que, tranquil·lament, supera els dos dígits.

??????????El portaveu del col·lectiu antilínia de Fellines, Sergi Saus, ha explicat que, amb aquesta acció, aspiraven a “aturar la MAT per forçar un canvi de model” o, en tot cas, denunciar els incompliments de la Generalitat, especialment amb la zona. Ha recordat que l’administració es va comprometre per escrit a què cap torre estaria a menys de 100 metres d’una casa o a menys de 500 d’un nucli i això, a Fellines, no passa en més d’un punt. També ha acusat REE d’utilitzar “tècniques de coacció” amb els veïns perquè firmessin però ha recordat que encara n’hi ha 3 que no ho han fet.

Per la seva banda, un encarregat de l’empresa subcontractada per la obra, calculava que avui han perdut gairebé 2.000 euros i ha advertit que els sabotatges a les màquines i als cotxes de l’emrpesa són constants.

L’acció estava preparada des de feia temps com ensenya aquest video.

Anuncis

3 thoughts on “Un activista s’enterra per intentar aturar la MAT a #Fellines

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s