Guerra al corc del suro

Els productors de suro han declarat la guerra al corc. Tot i que l’anàlisi de les panes de suro demostra que la presència de l’insecte va una mica a la baixa, per segon any consecutiu han instal·lat trampes per capturar-ne i n’han atrapat més que el 2012. Els tècnics del consorci forestal creuen que això és perquè han col·locat millor les trampes.

Aquest estiu hi ha hagut escampades en suredes del Baix Empordà, la Selva, el Gironès i una part del Vallès Oriental 1.123 trampes per atrapar corc. Cada trampa ha capturat una mitjana d’1’4 corcs, un exemplar més per trampa que un any enrera. Les captures a la zona del Montnegre (2’2) van estar per sobre de la mitjana i van doblar les de la Selva (1’2) i les Gavarres (0’9). També es van caçar més corcs en carenes i mitges vessants que en valls.

Consorci Forestal de Catalunya
Consorci Forestal de Catalunya

El responsable tècnic del Consorci Forestal de Catalunya, Josep Maria Tusell, diu que això no vol dir que el corc estigui en expansió. L’anàlisi ocular de les panes demostraria el contrari però aquest 2013 les trampes i els atraients es van colocar la segona quinzena de juny, un parell de setmanes abans que el 2012, i ha millorat la seva eficiència. Es tracta d’un aparell distribuït en llocs molt concrets que captura l’insecte quan vola i així s’evita que pugui copular i reproduir-se.

Tusell diu que la majoria d’empreses sureres de les comarques de Girona no tenen tecnologia per detectar els forats que el corc fa a les panes de suro i que, en la mesura que siguin capaços de reduir la seva presència, millorarà el volum de material aprofitable.

L’enginyer de forests explica que després de moltes proves, han aconseguit trampes i atraients que funcionen i que cal seguir colocant-les per millorar la lluita contra l’insecte. De tota manera, comprar la trampa (3 €), instal·lar-la (25-30 €) i fer-ne el seguiment i el manteniment (12-18 €) fa que el preu per unitat oscil·li dels 40 als 51 € i aquest 2013 ja se’n van col·locar un 72% menys que l’any anterior.

Anuncis

Publicat per Raül Muxach

Si t'agrada aquest bloc i t'agradaria tenir-ne un o tens una empresa i necessites comunicar, parlem-ne. Escriu-me.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s