Girollana continua desafiant els temps i els mercats

La cooperativa de pastors Girollana -que comercialitza conjuntament la llana que esquilen de les seves ovelles- ha arribat al tercer any de vida amb les vendes consolidades però amb el futur incert. Si el 2015 la Generalitat no els renova les ajudes per fer venda en comú que reben ara hauran de tancar perquè els números no els sortiran.

Una sessió de perruqueria ovina en marxa.
Una sessió de perruqueria ovina en marxa.

Girollana agrupa 82 pastors de les comarques de Girona que tenen una cabana de 40.000 ovelles. Va néixer fa tres anys per intentar treure rendiment a la llana; un producte que abans donava beneficis però que ara, individualment, no conseguien treure’s de sobre ni regalant-la.

El primer any en van treure 38 cèntims per quilo (en volien 65) però ja en fa dos que no passen de 30. Sumant aquests ingressos a l’ajuda que els dóna la Generalitat per fomentar la venda en comú es pot mantenir activa la cooperativa i donar un petit benefici al pastor però Aleix Perarnau, del sindicat JARC, adverteix que si el 2015 no els renoven aquesta ajuda, el futur és molt incert perquè el que n’obtindrien de la venda de la llana “no cobriria els impostos que han de pagar com a societat cooperativa”.

“Quan vam fundar la SAT vam acordar destinar el 10% d’aquests 30 cèntims al manteniment de la societat però de seguida vam adonar-nos que calia destinar-hi el 60%. Si hem d’augmentar aquest percentatge per cobrir l’absència de subvenció, ja no tindria sentit seguir fent venda conjunta”, argumenta. Hem de tenir en compte que al pastor li costa entre 1’40 i 1’80 € esquilar cada ovella.

El 2013, Girollana ha produït 51 tones, que han venut a l’empresa Monlansa de Sabadell. L’any 2012, una petita part de la producció que no arribava ni al 10% se la va quedar un grup d’arquitectes per utilitzar-la com a aïllant.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s