Pedret i Marzà obté l’OK per netejar les lleres que l’ACA té abandonades

Foto: Aj de Pedret i Marzà
Foto: Aj de Pedret i Marzà

Pedret i Marzà s’ha convertit en un dels primers pobles que ha aconseguit arribar a un acord amb l’Agència Catalana de l’Aigua per netejar-se les lleres i els recs; una reivindicació creixent al territori donat l’emmanillament econòmic d’aquesta institució els últims anys. Desencalla una situació grotesca (ni fas ni deixes fer) però no és cap bicoca: l’ACA supervisa els treballs, imposa restriccions i la factura la pagarà aquest municipi de només 190 habitants. Diu la seva alcaldessa que no ho fan per gust però no tenen altre remei perquè l’Agència fa molt de temps que no assumeix les seves responsabilitats i les lleres estan tan brutes que són una amenaça que posa els pèls de punta als habitants quan cauen quatre gotes.

L’ACA és qui té la obligació de fer aquest manteniment de lleres però fa molt de temps que no ho fa per falta de diners. Aquesta situació d’insolvència no li impedeix seguir donant allargues els alcaldes que fa temps que reclamen poder cuidar-se del seu territori (el de Foixà, sense anar més lluny) o, fins i tot, sancionar aquells que actuen sense el seu consentiment.

Fa un parell d’anys, però, l’ACA va expressar una certa voluntat d’arribar a pactes amb el territori i un dels primers que ha firmat (el 23 de desembre) ha estat amb el municipi altempordanès de Pedret i Marzà. Abans d’obtenir l’ok, el consistori ha hagut de costejar un projecte tècnic i carregar-se de paciència perquè els tràmits van començar al 2012 i han donat com a resultat un conveni bianual (2013-2014) del que n’ha hagut de llençar la meitat a les escombraries (a menys que no tingui una màquina del temps) i haurà de córrer per poder aprofitar alguna cosa de l’altra. I és que l’ACA només li permet actuar a les lleres els mesos de gener, febrer, novembre i desembre “per qüestions mediambientals”, ha explicat l’alcaldessa, Mònica Nadal (CiU).

L’alcaldessa de Pedret i Marzà diu que s’han afanyat a demanar pressupostos perquè el temps se’ls tira a sobre. Encara no saben quant els costarà netejar gairebé 6 quilòmetres de lleres i recs però afirma que no tenen alternativa perquè “les lleres són molt brutes i els habitants del poble tenen por que es tornin a repetir els aiguats de fa tres anys, que van deixar una important factura en reparacions de camins i camps”.

Nadal explica que el projecte presentat a l’ACA només incideix en punts concrets de la seva xarxa fluvial perquè fer-la tota és inassumible per aquests dos nuclis que no arriben ni als 200 habitants. L’acció es centrarà en 1.100 metres de la riera de Garriguella, 900 de la de Sant Nazari, 1.000 de la de Pedret, 500 metres del reg de les Basses i 2.100 més del reg Cagaloca.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s