La costa de girona segueix en el punt de mira de les empreses d’hidrocarburs

La costa catalana continua despertant l’interès de les empreses d’hidrocarburs i ara mateix ja hi ha sobre la taula del govern central fins a 4 projectes. L’últim, el de l’empresa Spectrum, que vol rastrejar 14.000 quilòmetres quadrats de la costa de Girona, Barcelona i les Balears i que planteja proves a trenta quilòmetres del cap de Begur. La plataforma Aturem Prospeccions ja hi ha presentat al·legacions en contra.

On vol fer prospeccions Spectrum
On vol fer prospeccions Spectrum

Primer va ser Repsol, després Capricorn Spain Limited, Seabird Exploration i ara és Spectrum Geo Limited, una firma britànica de prospeccions sísmiques, qui ha demanat permís per explorar una gran extensió que comprèn pràcticament tota la costa de Girona, una part de la de Barcelona i les Balears. En la primera fase, les prospeccions afectarien Girona i Barcelona i s’acostarien fins a 30 quilòmetres del cap de Begur. La segona fase es centra a l’est de les Balears.

La plataforma Aturem Prospeccions -formada per 13 entitats entre les quals hi ha la IAEDEN, l’Associació de Naturalistes de Girona i el Projecte Ninam- ja hi ha presentat al·legacions en contra. Diuen que vulnera normativa ambiental i la llei d’hidrocarburs perquè supera la superfície màxima autoritzada i que també tindrà severs efectes sobre la fauna per les descarregues d’aire comprimit que es fan servir per cartografiar l’espai on es pretén, en una altra fase, perforar.

El portaveu de l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), Enric Cortiñas, ha explicat que les prospeccions “són com bombes submarines” que tenen un nivell de decibels superior “al soroll que té el motor d’un avió, que ja ens fa mal d’orelles” i, entre d’altres, “afecta la comunicació dels cetacis o les bufetes natatòries dels peixos més petits”.

Afectació dels diferents projectes superposats.
Afectació dels diferents projectes superposats.

Aturem Prospeccions considera que tot això tindrà efectes sobre la pesca però també sobre el turisme en una zona en la que es s’hi planteja fer una gran reserva marina (projecte INDEMARES) pel que ja s’ha demanat finançament europeu (Life+) i que compta amb el suport del CSIC. Tampoc es té en compte, adverteixen, que molts d’aquests plans de prospecció es solapen amb altres que s’estan tramitant (l’Spectrum és pràcticament calcat al projecte de Seabrid Exploration), cosa que multiplica els efectes perniciosos sobre la zona.

Altres arguments que donen són la falta justificació legal i socioeconòmica del projecte, que no es preveuen controls efectius de les ones acústiques que es farien servir i la insuficiència del pla de vigilància ambiental.

De moment, tot i que hi ha quatre plans de prospecció que afecten Catalunya, encara no n’hi ha cap en marxa. Aturem Prospeccions demana a la Generalitat un pronunciament clar en contra d’aquesta ofensiva com ha fet les Balears però l’última paraula, en tot cas, la té l’Estat.

One thought on “La costa de girona segueix en el punt de mira de les empreses d’hidrocarburs

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s