Josep Collado: “costarà recuperar el mercat rus”

exploramaderaL’exportació de carn de porc català ha caigut un 12% el 2013, frenant d’aquesta manera un ascens ininterromput des de 1995. El motiu ha estat el tancament del mercat rus i això ha afectat molt un sector clau de l’ecnomia gironina. Tot i que l’aixeta es torna a obrir, la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (Fecic) creu que costarà recuperar els nivells d’activitat i que s’ha perdut un temps preciós per falta d’habilitat negociadora de les autoritats.

El 2013 el sector porcí català va exportar 836.000 tones, 120.000 tones menys que el 2012. Són dades facilitades per la FECIC, una federació que agrupa 175 empres del sector carni, el 45% de les quals es concentra a les comarques de Girona. El 78% de l’exportació és de carn fresca i el valor de les exportacions s’eleva fins els 2.400 milions d’euros.

La frenada ha estat deguda, bàsicament, al tancament, el mes de març, d’un mercat important com el rus. El secretari general de la FECIC, Josep Collado, creu que, tot i que el bloqueig a la carn espanyola s’ha emparat en un aspecte lligat a la inspecció de les canals que ja està pràcticament corregit, la decisió de Rússia ha estat una maniobra política que s’ha gestionat amb menys “habilitat” que altres països europeus. “Hem perdut pràcticament 100.000 tones d’exportació, altres operadors ens han agafat aquest mercat i recuperar-lo costarà moltíssim”.

L’exportació de porcí català representa dues terceres parts de la que es fa a tot l’Estat, i puja fins el 71%, si ens cenyim a la carn fresca. El 2013 s’han sacrificat més de 18 milions de porcs a Catalunya, un 4% més que dos anys enrera perquè, malgrat que Rússia ha tancat l’aixeta, la resta de mercats s’han mantingut més estables.

La FECIC representa la pràctica totalitat d’un sector que té un valor de la producció de més de 8.000 milions d’euros i que representa el 3’5% del PIB català.

Anuncis

One thought on “Josep Collado: “costarà recuperar el mercat rus”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s