Girona medirà la radiació electromagnètica a les cases dels veïns que ho vulguin

mesures electromagnetiques
Medicions a l’interior de cases. Foto: Ajuntament de Girona

Us interessaria saber les emissions electromagnètiques que teniu a dins de casa vostra? Si sou de Girona ciutat podeu demanar que un tècnic de l’Ajuntament us les vingui a mesurar. N’hi ha prou amb fer la sol·licitud mitjançant la pàgina web del consistori o la bústia d’avisos. L’any 2013 s’ha fet de manera puntual però de cara a 2014 l’àrea de sostenibilitat ho vol generalitzar. Això sí; paciència. Només hi ha un dispositiu mòbil de mesura en aquests moments. Segons les dades de l’any passat, Girona té una mitjana d’emissions procedents de la telefonia mòbil gairebé 70 vegades per sota del que fixa la llei.

És el que diuen els 12 sensors que hi ha escampats per diferents carrers de la ciutat. Vuit mesuren el camp electromagnètic de les estacions de telefonia mòbil, tres s’encarreguen de la banda ampla i un fiscalitza les línies d’Alta Tensió i tots es poden consultar online. El resultat és que la mitjana d’emissions electromagnètiques a la ciutat procedents de la telefonia mòbil va ser de 0’62 V/m (volts per metre), molt lluny dels 41 V/m que fixa com a llindar màxim la llei.

També n’hi ha un d’itinerant que aquest 2013 han fet 156 mesures en 66 espais diferents; bàsicament escoles i centres d’atenció primària. Aquí la mitjana en interiors ha estat de 0’03 V/m i de 0’17 V/m a l’exterior quan el màxim permès és de 28 V/m.

El regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega, diu que Girona és una ciutat amb baixa contaminació radioelèctrica. Malgrat tot, el consistori oferirà la possibilitat de fer medicions a l’interior de les cases de tots aquells ciutadans que ho demanin. Durant el 2013 s’ha fet en casos molt puntuals però ara el consistori ho vol generalitzar. Es podrà demanar mitjançant la web de l’ajuntament, la de la regidoria de sostenibilitat o la bústia d’avisos municipal.

En interiors, la majoria de radiacions les produeixen els aparells de televisió i ràdio, el telèfon mòbil i la wifi o el wimax. L’Ajuntament de Girona disposa d’un mapa que delimita en quines 7 zones es es poden instal·lar antenes de telefonia mòbil. Actualment n’hi ha tres d’instal·lades; dues a Montilivi i una a Domeny.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s