El SEMEGA tindrà granja experimental nova per seguir ‘parint’ nous Messis

Messi, a punt de pujar al camió. SEMEGA
Messi, a punt de pujar al camió. SEMEGA

El Semega tindrà granja experimental nova. La Diputació de Girona, l’IRTA i la cooperativa Llet Nostra invertiran 1 milió d’euros per construir una nova instal·lació equipada amb l’última tecnologia a l’espai que l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, de la Generalitat) té a Monells. Les obres hauran d’estar acabades d’aquí a dos anys.

El Semega és un organisme depenent de la Diputació que és punter en el camp de la millora de la quantitat i la qualitat de la llet i també en investigació genètica. Un dels seus últims èxits ha estat el toro Messi, un toro genotipat que, amb només un any de vida i unes excel·lents credencials, ha estat seleccionat per començar a inseminar vaques al País Basc.

Tot això s’ha fet en una granja experimental que aviat farà 50 anys. Els seus responsables feia temps que advertien que s’havia quedat petita i obsoleta i, finalment, han aconseguit que els facin cas. En aquest article del mes de setembre del 2011, el director del Semega, Xavier Carré, detallava les mancances.

La nova instal·lació, que costarà 1 milió d’euros, estarà als terrenys que l’IRTA té a Monells i aquest organisme en pagarà la meitat (500.000 €) mitjançant un fons Feder de la Unió Europea. L’altre mig milió sortirà de la Diputació i patrocinadors privats com Llet Nostra, que hi aportarà 180.000 euros. Són diners que la Diputació no hi haurà de posar i que confia ampliar amb l’entrada de nous privats, segons el vicepresident de la Diputació, Miquel Calm.

No és l’única inversió destinada al Semega que sortirà de la Diputació. També s’ha aprovat per unanimitat destinar 900.000 euros en 5 anys al manteniment del Semega (2015-2019) i 250.000 més per fer el manteniment de les instal·lacions de l’IRTA a Monells (2015-2019). Més a llarg termini (entre 2020 i 2044), s’ha previst invertir 1.250.000 euros més per a la conservació de les noves instal·lacions que es construiran.

Actualment, el 34% del sector lleter català (278 granges) es concentra a les comarques de Girona i la producció de llet equival al 37% (236.000 tones).

Anuncis

One thought on “El SEMEGA tindrà granja experimental nova per seguir ‘parint’ nous Messis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s