Més Farina de Girona per seguir fent pa de qualitat

És Farina de Girona preveu recollir més de mil tones de blat aquesta temporada. Per primera vegada s’ha plantat blat autòcton seleccionat a la Garrotxa i també es subministrarà farina a flequers artesans del Maresme, Osona i el Berguedà. Amb una part d’aquesta matèria primera s’elabora, entre d’altres, el pa de la Tramuntana.

Fa un parell de mesos es van sembrar diferents tipus de blat autòcton seleccionat en 308 hectàrees del Gironès, l’Alt i el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i, per primera vegada, a la Garrotxa que -calculen- donaran una producció de mil tones.

etiqueta_collitaD’aquí en sortirà la Farina de Girona amb la que s’elabora un pa fet mitjançant el mètode artesanal, que només es ven en fleques acreditades (i perfectament identificades) i que va embolicat en unes bosses de paper on hi ha els noms dels pagesos, farineres i flequers que participen al procés. En el cas del Pa de la Tramuntana (el de la foto), es fa amb farina d’una varietat de blat que només es planta als Aiguamolls de l’Empordà.pa-de-la-tramuntana

Ara mateix ja hi ha un centenar de punts de venda de pa fet amb Farina de Girona i, segons Quim Soler, portaveu de Flequers artesans, ja han començat a expandir-se a algunes comarques de Barcelona; bàsicament al Maresme, a Osona i el Berguedà. Molts compren Farina de Girona i altres, directament, venen pa de Girona, diu Soler.

Els blats que serveixen per fer Farina de Girona han estat seleccionats per l’IRTA de Mas Badia i s’ha diferenciat entre varietats de força com la Galera, la Valbona o la Florence Aurora, que només es planta als Aiguamolls de l’Empordà i que és la base del Pa de la Tramuntana. També hi ha varietats mitjanes com la Nogal, la Galeón, la Dollar o la Soissons. Això s’ha fet per adaptar-se millor a les diferents característiques dels camps on es planten.

En alguns casos, es tracta de varietats de tota la vida que en el seu dia es van abandonar perquè eren menys productives i que han estat posades al dia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s