La vespa asiàtica: en quin punt estem

tub de vespesQue la vespa asiàtica s’extendrà a tot Catalunya i s’hi quedarà ho diuen els experts, ho avala l’evolució que està tenint a França i Euskadi i ho referma el fet que, fins i tot abans de què hagi ocasionat danys a la cabana d’abelles autòctona, la Generalitat ja ha anunciat que indemnitzarà els apicultors que es vegin afectats. De moment, els pocs exemplars de vespa asiàtica detectats l’any passat en quatre comarques de Girona encara no s’han fet notar en l’economia dels productors de mel ni preveuen que això passi el 2014 però és qüestió de temps. Ara mateix, els encarregats de fiscalitzar l’avenç d’aquest depredador d’abelles diuen que avança a menys velocitat de la prevista però que acabarà colonitzant tot Catalunya, si bé a Lleida i a Terres de l’Ebre –pel clima- ho tindrà més difícil. Detall important aquest, sobretot perquè en aquestes dues zones és on hi ha més arnes dedicades a la producció de mel. De moment, la Generalitat ja ha repartit 200 trampes selectives per capturar vespes asiàtiques a prop dels punts on se’n va detectar l’any passat i en té 200 més en la recàmera.

Malgrat que hi ha “molt pocs mecanismes de lluita contra la vespa asiàtica i tots d’una baixa eficàcia”, segons el subdirector de biodiversitat de la Generalitat, Ignasi Rodríguez, posar trampes, formar la gent perquè la sàpiga distingir d’altres vespes i estar molt alerta és l’únic que es pot fer davant d’aquest animal. És la base del protocol d’actucació contra aquest depredador que ha implantat la Generalitat, que ha posat un telèfon a disposició de tothom (93 561 70 00) que funciona les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. L’any passat, dels 108 avisos que van rebre, només 13 van tenir resultat positiu; una eficàcia del 10%.

L’any 2012 es van detectar alguns exemplars de vespa velutina a l’Alt Empordà i l’any passat ja se’n van veure a la Garrotxa, el Ripollès i algun punt de la Selva interior i es van localitzar tres nius. Tot i que, de moment, avança a menys de 100 quilòmetres per any, s’acabarà implantant a tot el territori perquè el clima ni molt fred ni molt calurós que hi ha a la major part de Catalunya, l’afavoreix. De tota manera, per l’excés de sequetat que hi ha en determinats punts de Lleida i a la zona de Tarragona i les terres de l’Ebre, allà és on ho tindrà més difícil per establir-s’hi. Però aturar-la, diuen els experts, és impossible.

És per això que la Generalitat ja ha anunciat que els danys que ocasioni al sector apícola seran “degudament compensats”. A les comarques de Girona hi ha 228 apicultors, dels quals, un 50% són professionals i un 40% autoconsumeixen la mel que produeixen. Malgrat que és una zona amb una forta presència d’apicultors, si mirem el nombre d’arnes (15.400), el pes específic baixa en comparació amb Lleida i les Terres de l’Ebre, on es concentra el 60% dels punts de producció.

El secretari dels apicultors de les comarques de Girona, Carles López, diu que, de moment, no han tingut cap dany ni compten tenir-ne el 2014 però, a la llarga, la vespa asiàtica acaba passant factura. A part dels animals que menja a la primavera i l’estiu (a la tardor busca la dolçor de la fruita), també estressa les abelles. Noten la seva presència i eviten sortir del niu, cosa que les obliga a consumir les reserves. Això, a part de mermar la producció de mel, les porta a l’autodestrucció.

La trampa
La trampa

Tant el sector com l’administració han apostat per unes trampes més selectives que les que es van fer servir l’any passat, que es van cobrar la vida de molts insectes que, com diu López, “no en tenien cap culpa”. Les d’aquest any permeten l’entrada d’animals de fins a 10 mil·límetres i només deixen sortir els que en fan menys de 5. Per discriminar encara millor la vespa asiàtica, a dins de les trampes hi ha un líquid fet a base de cera vella fermentada, cervesa i vi blanc, que agrada a la velutina però no a l’abella. Hem de tenir en compte que, en contra del que s’havia dit, les dimensions són molt similars. S’han repartit 200 trampes i n’hi ha 200 més a la recàmera.

De moment, l’àmbit d’actuació de la vespa és el món rural, en entorns on no fa ni molta fred ni molta calor però a Euskadi, on la seva implantació és més forta, es comença a detectar que s’acosta a les ciutats buscant escalfor i altres insectes dels que alimentar-se. En un dels viatges que han fet els apicultors a aquesta zona van arribar a veure un rusc de vespa asiàtica en una torre elèctrica d’alta tensió.

Anuncis

2 thoughts on “La vespa asiàtica: en quin punt estem

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s