Combatre la pudor d’ous podrits amb mètode

El laboratori de l'ICRA. Foto: R.M.
El laboratori de l’ICRA. Foto: R.M.

El Consorci de la Costa Brava ha encarregat a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) un protocol d’actuació per eliminar d’una manera més eficient dos elements químics presents a les clavagueres que, a part d’arribar a ser nocius, encareixen la gestió de les aigües residuals. Estem parlant del sulfhídric i el metà. El camp d’estudi són les xarxes de sanejament de Sant Pere Pescador i l’Escala i el model resultant podria ser interessant per altres pobles de la costa catalana. Amb un nou enfoc de la problemàtica, els beneficis podrien ser medioambientals (el metà genera efecte hivernacle), socials (menys olors) i també econòmics. Pels que no esteu avesats a gestionar pressupostos us diré que a Austràlia, les principals empreses gestores d’aigües es van estalviar 400 milions d’euros en reparacions invertint-ne 6 en un estudi de característiques similars.

Perquè ens entenguem, el sulfhídric ocasiona aquella olor d’ous podrits tan molesta i repugnant i si es converteix en àcid sulfúric és tòxic, corrossiu i escurça la vida útil de les canonades perquè se les menja. El metà, en dosis importants, és explosiu.

L’investigador responsable del projecte, Oriol Gutiérrez, diu que, ara mateix, els nivells de sulfhídric i metà ja es controlen amb sensors (és obligat per llei) i els organismes que produeixen aquests gasos ja es combaten però d’una manera “intuitiva”.

El projecte encarregat pel Consorci de la Costa Brava a l’ICRA, el que busca és establir un protocol d’actuació molt afinat a partir de dades molt exhaustives d’aquests dos components que, fins fa poc, no se sabia que podien conviure en un mateix col·lector. És a dir, es pensava que si hi havia sulfhídric, no hi podia haver metà.

Qüestió de dosi

Gutiérrez posa un exemple de com es pot millorar la gestió. Per eliminar el sulfhídric s’estan fent tractaments amb nitrat, “un compost que es posa en els punts més crítics i que, explicat d’una manera molt planera, ajuda a canviar les condicions de l’aigua perquè no es produeixi el sulfhídric”.

Però, si se’n tira massa, genera un problema nou (excés de nitrat) que després s’ha de corregir a la depuradora. En canvi, “posant la mesura justa (del producte més efectiu i en el lloc més adequat) aconseguirem l’objectiu desitjat sense que arribi nitrat a la depuradora”. I quina és la mesura justa? En aquestes estan. De moment, estan en la fase de recopilació de dades.

També es tenen en compte les dinàmiques humanes. És a dir, al matí, quan ens llevem, hi ha un volum superior d’aigua circulant i els organismes que fabriquen aquest sulfhídric i aquest metà són menys efectius però, en canvi, al vespre, se’ls obre un període de set o vuit hores d’aigües lentes o estancades. Tampoc és el mateix –i això és especialment propi de la conca mediterrània- la temporada d’estiu, quan augmenta la població, i la d’hivern.

Exemple australià

Imatge: ICRA
Imatge: ICRA

Gutiérrez, que també és investigador de la universitat de Queensland, diu que l’estalvi podria no ser menor. A Austràlia, les principals gestores d’aigües residuals es van estalviar 400 milions d’euros en material després d’un estudi de 12 milions d’euros en el que n’hi van invertir 6. Els altres 6, els va posar l’estat.

Estudiant la xarxa de Sant Pere Pescador i l’Escala obtindran un patró que pot ser extrapolable a molts pobles de la costa brava, la Costa Daurada o Balears. De tota manera, Gutiérrez diu que per afinar al màxim, “s’hauria de fer poble per poble”.

Metà

Una altra derivada de l’estudi és el recompte de metà. Fins ara, els col·lectors, diu Gutiérrez, no s’han tingut en compte i podria ser que els càlculs sobre l’impacte d’aquest gas en l’efecte hivernacle s’haguessin de refer: “hem de tenir en compte que, només a Espanya, hi ha 89.000 kms de col·lectors. A no tots els punts es produeix metà però són molts kms. Veurem si és un valor a tenir en compte o no.” De moment, el recompte de dades els està donant valors “normals”, tant de sulfhídric com de metà.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s