La factura per combatre plagues urbanes s’enfila

La lluita contra rates, escarbats, mosques o mosquits va costar gairebé mig milió d’euros al Dipsalut el 2013. Cada cop són més els ajuntaments que demanen subvenció a aquest organisme que depèn de la Diputació de Girona per combatre tot tipus de plagues urbanes i la partida pressupostària va creixent.

RatasYRatones350El 2012 el Dipsalut va repartir 400.000 euros entre 115 ajuntaments per lluitar contra insectes, rosegadors i aus. El 2013 va incrementar el pressupost en 50.000 euros i això va donar per ajudar a 131 ajuntaments, que representen el 60% de tots els que hi ha a la demarcació.

En la majoria de casos, es demana ajuda per fer front a més d’una plaga; gairebé sempre rates o ratolins (més d’un centenar de municipis tenen problemes amb els rosegadors) i algun tipus d’insecte i també és freqüent l’ajuda per mantenir a ratlla coloms o gavians (un de cada 4 a la demarcació) i -cada cop més- el mosquit tigre.

El cap de l’àrea de protecció de la salut del Dipsalut, Xavier del Acebo, diu que només paguen la factura d’aquelles actuacions que es centren en plagues “que puguin transmetre malalties o que indiquin falta de salubritat” i aposten pels tractaments poc agressius amb el medi ambient: “donem més importància a conèixer la biologia de la plaga, saber per què s’ha instal·lat en determinat lloc, bàsicament perquè hi troba condicions favorables per alimentar-se i reproduir-se, aplicar mesures preventives per corregir aquesta situació i només com a última opció, recorrem a l’aplicació química”.

No hi ha ajudes, per tant, per l’escarbat de les palmeres o el corcó de la fusta. Aquest 2014 el pressupost tornarà a ser de 450.000 euros. La convocatòria sortirà el mes de juliol.

One thought on “La factura per combatre plagues urbanes s’enfila

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s