Aturem Prospeccions es manifesta al Parlament

La Plataforma Aturem Prospeccions -que agrupa una vintena llarga d’entitats de tot el territori- reclama a la Generalitat que es posicioni en contra dels projectes per buscar hidrocarburs (gas i petroli) que es plantegen a la costa catalana. Asseguren que governs com el balear, el valencià o el canari, tot i no tenir competències en la matèria, ho han fet. Ara mateix hi ha tres projectes que s’estan tramitant.

Una imatge d'aquest matí. Aturem prospeccions.
Una imatge d’aquest matí. Aturem prospeccions.

Fa poc, l’estat ha denegat el permís a l’empresa Seabird per errors en la tramitació però ha aparegut un nou actor en escena, l’empresa Spectrum, que planteja rastrejar 14.000 quilòmetres quadrats a la costa de Girona, Barcelona i les Balears i que planteja proves a una trentena quilòmetres del cap de Begur. També s’estan tramitant peticions de Repsol i d’una firma anomenada Capricorn Spain Limited. La Generalitat creu que hauria de poder dir-hi a la seva perquè és part afectada però al·lega que la competència és de l’estat.

La plataforma Aturem Prospeccions -en la que hi ha 6 entitats de les comarques de Girona-, s’ha manifestat al davant del Parlament aquest matí per reclamar als polítics un pronunciament clar en contra d’aquestes proves, seguint l’exemple de governs com el de les Balears, València o les illes Canàries, que també estan en el punt de mira de les petrolieres.

Greus efectes

Les entitats que s’oposen a aquestes prospeccions al·leguen que vulneren la normativa ambiental, la llei d’hidrocarburs -perquè superen els màxims de superfície permesa- i que tindrà efectes severs sobre la fauna de la zona per les descàrregues d’aire comprimit que s’han de fer per elaborar els mapes de profunditat que després han de servir de base per dissenyar campanyes posteriors i destaquen la incidència sobre les activitats econòmiques que ara s’hi desenvolupen com la pesca o el turisme.

També adverteixen que, com que molts d’aquests projectes es solapen, una mateixa zona pot patir més d’un impacte, multiplicant els efectes nocius. Els opositors a aquestes campanyes de prospecció asseguren que han recollit més de 3.000 firmes a través del portal Change.org.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s