Afició per la colza

Si sou dels que esteu enamorats dels camps grocs de colza i us esteu preguntant si n’hi ha més que anys enrera… sí. El conreu i la producció de colza s’ha disparat a les comarques de Girona. En set anys, l’extensió s’ha més que doblat i la producció s’ha multiplicat per quatre. Encara no hi ha dades oficials del 2014 però els pagesos asseguren que la xifra seguirà augmentant perquè és una planta que suporta millor la pressió, bàsicament, del senglar.

Un camp de Colza a Colomers. Foto: R.M.
Un camp de Colza a Colomers. Foto: R.M.

El 1999 només hi havia 627 hectàrees dedicades al conreu de la colza a la demarcació de Girona i la producció final va superar de poc les mil tones. El 2007, hi havia el doble d’hectàrees (1366) i la producció també es va multiplicar per dos (1947 tones). L’any passat ja es van plantar 3.351 hectàrees de colza i es van recollir 8.186 tones.

Per tenir les dades oficials de 2014 encara haurem d’esperar però Antoni Casademont, membre de l’executiva del sector dels herbacis d’Unió de Pagesos, no té cap dubte que les dades seguiran creixent durant uns quants anys perquè es tracta d’un substitutiu del girasol que resisteix més bé la pressió del gran nombre de senglars que hi ha en moltes zones i a determinats ocells com “tórtores, tudons o periquitos” que poden fer minvar la collita “fins a un 25%, en alguns casos”.

El senglar fuig de la colza, diu Casademont, perquè “és més dura i és més espinosa” que el girasol i això fa que “molts pagesos, bàsicament gent gran que no vol problemes, opti per aquest conreu”, tot i que aquí l’oli de girasol sempre hagi estat més apreciat.

Casademont diu que, tot i que les noves varietats són més reistents, la colza és un cultiu molt sensible al vent però, en canvi, deixa els camps millor preparats per altres cultius: “el blat de moro deixa els camps molt durs i, en canvi, la colza, els deixa més amorosits”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s