El parc d’habitatges per vendre o llogar suspèn en eficiència energètica

Gairebé un any després de què entrés en vigor l’obligació de certificar energèticament els pisos i cases que es volen llogar o vendre (juny 2013), més de 22.000 habitatges de les comarques de Girona s’han posat a prova. Segons les dades de la Generalitat, el gruix principal dels edificis examinats van ser construïts la primera dècada del 2000, són propietat dels bancs i han obtingut la qualificació E, una de les tres més baixes. Des de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) asseguren que aquest baix nivell no els preocupa en excés perquè pensen que, a poc a poc, el mercat el farà pujar.images

Des de l’1 de juny és obligatori que tot aquell edifici que es vulgui vendre o ser posat a lloguer ha de tenir un certificat energètic. Indica al nou inquil·lí què li costarà escalfar o mantenir fresc l’habitatge i al propietari li proposa una relació detallada i valorada de les obres que hi pot fer per millorar-ne la qualificació.

Dels més de 22.500 edificis certificats aquest any a les comarques de Girona (a principis d’abril), el 46% van obtenir una E i el 28% una G, la pitjor qualificació que es pot obtenir. Només 31 habitatges de la demarcació van obtenir la màxima puntuació i el percentatge dels que tenen una de les tres categories més eficients (A, B o C) no arriba ni al 5%.

Punt de partida

El cap de divisió de gestió energètica de l’ICAEN, Juanjo Escobar, diu que ni el volum d’edificis certificats ni el nivell general d’eficiència energètica els preocupa en excés, ara mateix. “El mes de juny vam arrencar certificant entre 500 i 600 habitatges al dia, a tot Catalunya i gairebé un any després seguim al mateix ritme”, adverteix. Que gairebé el 80% del parc d’habitatges revisats tingui una de les tres qualificacions més baixes és vist com un simple punt de partida.

Escobar està convençut que, a poc a poc, el mercat s’encarregarà de fer pujar aquest nivell perquè hi ha estoc suficient perquè el client pugui triar aquells habitatges que, a iguals condicions econòmiques, tinguin una millor valoració. “Igual com ha passat amb els electrodomèstics”, afegeix, “ens acostumarem a mirar aquest concepte que, ara mateix, no passa de ser un tràmit molest pel llogater o venedor” i recorda que el certificador elabora un informe amb mesures concretes per millorar l’eficiència.

El 70% dels eficis que s’han sotmès a la prova són pisos, la majoria es van construir entre l’any 2000 i el 2010 i ara són propietat de bancs. També han estat certificats gairebé 4.300 habitatges unifamiliars.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s