La nova immigració, emigra

Foto: Daniel Lobo (cc) https://www.flickr.com/photos/daquellamanera/
Foto: Daniel Lobo (cc)
https://www.flickr.com/photos/daquellamanera/

El nombre de residents a les comarques de Girona que va marxar a buscar feina a l’estranger va augmentar un 11’6% el 2013. És una tendència que ja es donava en anys anteriors però que es va accentuar l’any passat. Els experts diuen que, tot i que també hi ha catalans de naixement que surten, el gruix principal dels que es desplacen a treballar a altres països són estrangers que s’havien establert aquí quan les coses funcionaven millor que ara (o ens ho semblava) i que han decidit buscar-se la vida a França o Alemanya, majoritàriament. En alguns casos, deixen part de la família aquí.

Segons la Generalitat, ara mateix hi ha 16.529 persones empadronades a les comarques de Girona que resideixen a l’estranger i representen el 2’2% de la població. Un 28% resideix a França i també és important el col·lectiu que viu a Alemanya (8’1%), Argentina (7’9%), Suïssa (7’6%), el Regne Unit (5’1%) o Bèlgica (5’1%).

L’Alt Empordà (4.497 persones residint a fora), el Gironès (4.462) i el Baix Empordà (3.144) són les principals comarques emisores d’aquesta nova emigració, seguit de la Selva (2.682), la Garrotxa (845), el Ripollès (561) i el Pla de l’Estany (338). El Baix Empordà, la Garrotxa i el Gironès, amb increments superiors al 14% són les tres comarques on el fenomen més ha crescut els últims dotze mesos.

El catedràtic de dret del treball i director de la Càtedra d’Immigració de la UdG, Ferran Camas, diu que és una tendència que ja fa temps que es detecta i que s’està accentuant. Hi ha una part de gent que torna al seu país d’origen o de les seves famílies però la majoria són “marroquins o romanesos” establerts aquí durant la dècada passada que marxen a buscar millors opcions en països on l’economia tira més que la catalana.

Marroquins i romanesos

“Els marroquins, si tenen residència permanent aquí marxen a països com França o Alemanya sabent que poden tornar i establir-se un altre cop aquí si no els va bé”, explica i afegeix que “en molts casos, són homes que deixen dona i fills, a Salt o Girona principalment, i que van enviant diners”. En el cas dels romanesos, adverteix, “ho tenen millor perquè són ciutadans de la UE i sempre poden tornar”.

Camas diu que també hi ha un percentatge de catalans o espanyols –que no supera el 10%- que surten a buscar-se la vida, generalment a Europa i, en el cas dels joves, molt especialment al Regne Unit. També es donen casos, “molt marginals”, adverteix, de jubilats que havien vingut a retirar-se aquí i que, coincidint amb la punxada de la bombolla immobiliària i amb la implantació de determinades taxes, opten per tornar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s