La producció de llet segueix creixent a Girona

Per sisè any consecutiu, les comarques de Girona van augmentar la seva producció de llet de vaca. El sector està preparant-se per la desaparició de les quotes, el 31 de desembre del 2015. A partir d’aleshores, es creu que la concentració d’explotacions s’accentuarà (aquí menys que en d’altres parts de Catalunya) i que s’haurà de plantejar l’exportació.

El 2013 la producció va ser de 236.011 tones i va créixer un 1% però si la comparem amb l’any 2010, va ser un 12% superior (210.657). El creixement és constant els últims anys mentre segueixen desapareixent explotacions i la quota -la quantitat que la Unió Europea assigna a cada zona- es va concentrant a les comarques de la Selva i el Gironès.

Foto: gencat
Foto: gencat

La situació encara farà un altre gir quan, el 2015, desapareixin aquestes quotes. Segons el representant de JARC a la interprofessional lletera, Josep Maria Lleal, les explotacions d’aquí s’hauran de fer més grans -es pot passar d’estructures de 300 o 400 vaques a 1.000 o 1.500- tot i que mai assoliran dimensions com les de Lleida o l’Ebre per les característiques geogràfiques de Girona.  També està convençut que serà necessari obrir-se a l’exportació com han fet altres sectors.

Lleal diu que la demanda del mercat serà la que fixarà la producció però recorda que amb la quota actual encara no n’hi ha prou per atendre totes les necessitats del país i que la gran qualitat de la llet que es produeix aquí serà un punt a favor.

Ara mateix, Girona produeix el 36% de tota la llet catalana amb amb prou feines 280 explotacions i una cabana d’una mica més de 21.000 vaques. La producció per vaca i dia ronda els 30 litres.

Anuncis

2 thoughts on “La producció de llet segueix creixent a Girona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s