Especulació a la vista

Unió de Pagesos alerta que si no es troba una solució per al tancament de les plantes de tractament de purins pot haver-hi una onada d’especulació amb el sòl agrari. Diu el sindicat que les explotacions que ara hi portaven els seus excedents hauran de buscar terres lliures per col·locar-los i que això pot portar una puja de preus que no seria beneficiosa per ningú. També considera que les ajudes de la Generalitat per al tractament de purins o per comprar xarxes antipedra fan tuf d’electoralisme.

Xavier Frigola
Xavier Frigola

Si no hi ha una moratòria que hi posi remei, el tancament de plantes per la supressió de la prima energètica decretada pel govern del PP el passat mes de juliol pot acabar encarint les terres que ara estan lliures de purins o que en poden assumir més; una circumstància que podria afectar especialment a les comarques de Girona, on no hi ha plantes i els pagesos ho tenen solucionat amb terres pròpies.

Ho diu el sindicat Unió de Pagesos, que alerta que les gairebé 450 explotacions catalanes que depenen d’aquestes plantes (n’hi ha 4 a Lleida i 2 a Osona) per eliminar els seus excents tard o d’hora hauran de fer tractes amb els agricultors que tenen quota lliure.

Xavier Frigola, coordinador territorial d’Unió de Pagesos a Girona, diu que, “al final, això portarà cap a l’especulació i repercutirà a les explotacions perquè si les terres van més buscades i s’apugen els lloguers i els arrendaments, baixarà el rendiment perquè els costos indirectes pujaran”.

Això que pot beneficiar a uns quants pot tenir conseqüències negatives per al sector perquè, a part d’aquest encariment dels costos de producció -el lloguer de terres és habitual, no només per tirar-hi purins- pot suposar un fre per a la incorporació de gent jove.

Ajudes electoralistes

Unió de Pagesos també considera que els 12’5 milions d’euros d’ajuts que la Generalitat ha aprovat recentment perquè els pagesos posin sistemes de tractament de purins, sistemes de reg més eficient o comprin xarxes antipedra busquen un efecte electoral.

Joan Caball
Joan Caball

El seu coordinador nacional, Joan Caball, diu que aquests diners només serveixen per avalar préstecs, “si és que el banc el vol concedir” i això només generarà un estalvi de costos financers del 5’4% si és un préstec a 7 anys i del 6’9% si el préstec és de 10 anys. El sindicat considera que aquests 12’5 milions rendirien més si es destinessin per donar préstecs a qui no pugui beneficiar-se dels ajuts europeus i la Generalitat -un cop ha presentat a la UE el Pla de Desenvolupament Rural de Catalunya (2014-2020)- comença a demanar aquesta línia d’ajuts. D’aquesta manera, diu Caball, l’estalvi que obtindria el pagès es mouria entre el 40% i el 90%.

A més -recorda- si algú opta per aquesta línia d’ajudes que ha tret ara la Generalitat, no podrà optar a futures inversions de millora d’explotacions que vinguin d’Europa. Xavier Frigola diu que “el pagès no és tonto” i sap que “si no és aquest any, serà l’any vinent”, les ajudes d’Europa acabaran arribant i, per tant, “s’esperarà”. Això és el que porta UP a sospitar que darrera d’aquest anunci de l’administració catalana només hi ha una voluntat electoralista.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s