El ViCOROB demostra que vendre robots ja és possible

El grup de visió per computador i robòtica de la UdG, el VICOROB, és a punt de superar una altra barrera. Primer van fer robots submarins autònoms, després van guanyar competicions amb aquests robots i ara s’han convertit en proveïdors oficials d’una prova d’abast mundial amb un dels seus aparells més exitosos, l’Sparus II. Els responsables del centre diuen que és la prova definitiva de què el poden comercialitzar.

L'Sparus. Imatge: CIRS / ViCOROB
L’Sparus. Imatge: CIRS / ViCOROB

Amb l’Sparus II, el VICOROB no només va guanyar una competició; també el respecte dels seus organitzadors, que no han dubtat en posar-se en contacte amb ells per demanar-los que proveeixin amb aquest prototipus a tres centres d’investigació que participen en una competició que s’anomena Eurathlon.

A partir del que va passar a Fukushima, el certamen planteja als competidors un escenari futur en el que els robots hagin de gestionar situacions de perill de manera autònoma i interactuant per terra, mar i aire i les proves hi giren al voltant. En una primera fase, la competició s’ha fet en l’àmbit terrestre i ara toca actuar sota l’aigua i a l’aire. A la final caldran interacció total en tots els medis.

Amb l’objectiu de facilitar l’entrada a la competició de centres no excessivament especialitzats en el món subaquàtic, Els organitzadors de l’Eurathlon van encarregar a la UdG la construcció de tres Sparus II, que s’han acabat adjudicant a un centre espanyol, un d’alemany i un d’italià. El robot té els components bàsics per navergar i cada centre hi adapta el seu sofware i les eines (un braç articulat, un sònar, una càmera…) en funció de la missió que s’ha de realitzar.

Cap a la comercialització

L’investigador del VICOROB, Marc Carreras diu que “l’Sparus que els donem navega però està pelat en tot allò que li dóna coneixement de l’entorn”. És aquí on cada centre hi aportarà aquell software que el diferenciarà de la resta i que el farà més o menys competitiu.

De moment, qui ja ha guanyat és el VICOROB. “És un reconeixement a la feina” que es fa des d’aquest centre, diu Carreras, i “és una prova” de què és factible “comercialitzar” la recerca. “És la primera vegada que produïm per un altre”, explica Carreras i creu que aquest és el camí que han de seguir centres com el seu: “No només ens hem de quedar en publicar articles o anar a congressos, hem de tancar el cicle”.

Imatge CIRS / ViCORO
Imatge CIRS / ViCORO

La construcció dels Sparus ha durat 6 mesos i aquest mes de maig els integrants dels tres equips que els faran funcionar estan familiaritzant-se amb l’eina. La feina del VICOROB no s’acabarà aquí; els donaran suport a distància en tot moment perquè, com diu Carreras, els “interessa quedar bé”.

El conveni ha suposat 100.000 euros pel ViCOROB que, pràcticament, només serveixen per cobrir costos però Carreras diu que si hi comptem la promoció que suposa convertir-se en subministrador d’un esdeveniment com aquest, l’impacte és molt major.

La competició es farà del 23 al 27 de setembre a Alemanya.

One thought on “El ViCOROB demostra que vendre robots ja és possible

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s