Frisosos per pagar?

7 de cada 10 catalans estarien disposats a pagar per anar a recollir bolets. És el que diu una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que ha fet pública la Generalitat just quan està en ple debat amb el territori per intentar començar a cobrar una taxa a partir de la tardor. A la Federació de Boletaires de Catalunya li estranya aquest resultat tant contundent i qüestiona el model que vol implatar Agricultura. L’administració vol començar a cobrar al Ripollès, els Ports de Tarragona i l’Alt Pirineu però no acaba de trobar tot el consens que voldria.

L’enquesta del CEO revela que el 67% dels catalans accepta que es reguli el fet d’anar a buscar bolets i el 77% estaria disposada a pagar si els diners s’invertissin als mateixos boscos, siguin públics o privats (que són la majoria). Els propietaris ja fa temps que reclamen que haurien de rebre un retorn.

També hi ha un 68% d’enquestats que veu bé que es tracti diferent el que viu de la recol·lecció de bolets del que és un simple aficionat. El CEO detalla que hi ha 1’2 milions de boletaires i que el 83% va a bosc amb molta freqüència.

Foto: Charles de Mille-Isles (cc)
Foto: Charles de Mille-Isles (cc)

El president de la Federació de Boletaires de Catalunya, Enric Gràcia, diu que és evident que hi ha molts boletaires i que hi ha consens majoritari que s’ha de regular el sector però no creu que “pagar hagi de ser la única solució”, que hi hagi tanta unanimitat ni que el model sigui el millor.

Gràcia diu que, sense conèixer les particularitats de la mostra del CEO i el tipus de pregunta, li estranya el resultat i més quan –diu- entre els propis membres de la Federació, els que estan disposats a pagar “no sobrepassen el 15%”. A Gràcia tampoc li agrada que aquestes dades surtin “dos dies abans de vacances” quan s’està discutint amb el territori la manera de començar a aplicar la mesua i recorda que “també es va donar a conèixer la llei dos dies abans d’acabar l’any”.

La prova pilot feta a Poblet ara fa dos anys, diu Gràcia, no va servir ni per cobrir les despeses generades “en rètols i publicitat” i adverteix que els boletaires de Setcases i Molló (una de les zones on es vol aplicar) han demanat a la Generalitat que no els cobri “i el Consell Comarcal tampoc hi està d’acord” .

Gràcia diu que la posició de la Federació és clara: “la norma no s’hauria d’aplicar fins d’aquí a dos o tres anys, hauria de ser general a tot Catalunya, quan hi hagi dades reals de visites i de producció en punts concrets i quan hi hagi una llei que reguli la recol·lecció comercial de bolets”. El president de la Federació de Boletaires diu que també hauria de quedar molt clar que el que es reculli es reinvertirà al territori cosa que, amb el text actual, no passa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s