Menys gazànies i més enciams

Que l’hort està guanyant terreny al jardí és una percepció que fa temps que tinc però és que ara resulta que hi ha un estudi que ho certifica. L’ha fet un investigador de la UdG que ha analitzat 258 jardins de cinc municipis de l’Alt Empordà. Diu que, des de fa uns anys, hi ha una tendència a anar a substituint les plantes ornamentals per hortalises o fruiters. També ha detectat que gairebé el 70% del que hi ha plantat són espècies exòtiques i que com més gran és el jardí, més eficients són els sistemes per regar-lo.

Un exemple d'hortització de jardí?
Un exemple d’hortització de jardí?

L’objectiu inicial de l’estudi era veure si les plantes dels jardins s’acaben colant al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i si hi havia risc de què s’introduissin nous invasors en un espai ja molt castigat. Les dades s’estan acabant de cribrar (sembla que no hi ha cap nova amenaça evident) però després d’inventariar 258 jardins de Roses, Castelló d’Empúries, l’Armentera, Sant Pere Pescador i l’Escala sí que s’aprecia una tendència cada cop més marcada a anar canviant plantes ornamentals per hortalises o fruiters.

Josep Padullés -investigador del Departament de Geografia- diu que no tenen elements per afirmar que això és conseqüència de la crisi perquè, en la majoria de casos, es tracta de plantacions molt modestes que no donarien per alimentar una família. En canvi, diu que sí que es detecta un retorn a pràctiques d’abans i hi ha “molta gent que vol tenir quatre tomates, quatre enciams o quatre maduixes i cultivar-ho ell“.

Padullés diu que els estrangers que tenen una segona residència a l’Alt Empordà i que venen durant períodes curts, en general, solen mantenir el jardí i que l’aposta per l’hort és més clara entre els autòctons o entre els estrangers que fa temps que estan establerts.

En l’estudi es van inventariar 635 plantes diferents, de les quals, gairebé 7 de cada 10 són exòtiques. Algunes d’aquestes porten molt de temps entre nosaltres, com les palmeres o els rosers però, com diu l’investigador, no deixen de ser introduccions de fora.

Una altra conclusió és que més de la meitat de la superfície dels jardins estan ocupades per àrees pavimentades o cobertes per escorça, sorra o grava (estètica o estalvi?) i que com més gran és la superfície que s’ha de regar, més eficients són els sistemes que es fan servir (estalvi).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s