Sis anys venent per sota de cost

Si no fos per les ajudes europees, tres de cada quatre explotacions lleteres hagués tancat 2013 amb pèrdues. I, tot i les ajudes, només una de cada dues ha esquivat els números vermells. Segons l’observatori de la llet de Catalunya, el balanç de 2013 no és tan negatiu com el dels últims anys però, per sisè exercici consecutiu, el litre de llet s’ha hagut de vendre per sota de cost.

Foto: Gencat
Foto: Gencat

La fotografia de les 280 granges de vaques de llet que hi ha a comarques de Girona continua sent en blanc i negre. Diu l’estadística que per cada litre de llet que han venut els han pagat 35’41 cèntims. Tot i que el preu és 2 cèntims superior al que hi havia els dos últims anys i quasi 4 cèntims respecte a 2009 i 2010 i que el pinso o el blat de moro amb el que alimenten les vaques s’han estabilitzat l’últim any , el resultat final és que produir aquest litre encara ha estat 1’92 cèntims més car que el benefici que n’han obtingut.

És un diferencial considerablement inferior al de 2012 (-5’05), 2011 (-5’01), 2010 (-3’5), 2009 (-4’61) però si no fos per les ajudes europees, només una de cada quatre explotacions hagués aconseguit tancar l’any en positiu (l’any 2012 només ho hauria aconseguit un 13%). En canvi, gràcies a aquestes ajudes, una de cada dues ha esquivat els números vermells. El 2012 van ser un 21%.

Marc Xifra, responsable del sector lleter d’Unió de Pagesos a comarques de Girona diu que el preu que reben encara no és equiparable al que es paga en d’altres països europeus que són competidors. Xifra diu que, tot i que respiren millor que un any enrera, no estan “per tirar coets” i adverteix que el futur és ple d’incerteses. El 2015 desapareixen les quotes lleteres, s’operarà en lliure mercat i les ajudes al sector es poden redimensionar a la baixa.

2 thoughts on “Sis anys venent per sota de cost

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s