Anar a fer submarinisme i trobar una àncora romana

És una notícia que fa estiu, no m’ho podeu negar. El Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil ha recuperat una part d’un àncora romana i una bala de canó del segle XVII que un submarinista va trobar a Colera, a l’Alt Empordà. Estaven a vint metres de profunditat en un fons de sorra a prop de la Punta de la Mercè.

Imatge cedida per la Guàrdia Civil
Imatge cedida per la Guàrdia Civil

L’àncora és de plom, medeix 95 centímetres de llarg per 20 d’ample, pesa uns 40 quilos i tenia l’ànima de fusta que, lògicament, el mar es deu haver menjat. En aquests moments ja és al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), on es netejarà i es farà la datació.

Segons la Guàrdia Civil, aparentment no té cap tipus d’inscripció, el seu estat de conservació és bo i una primera inspecció feta pels especialistes, ha conclòs que podria haver estat fabricada entre el segle II abans de Crist o el III després de Crist. Sí que ha quedat determinat, en canvi, que la bola de canó és el del segle XVII.

El portaveu de la Guàrdia Civil, Francisco Botana, diu que la col·laboració dels submarinistes que ho van localitzar ha estat impecable perquè, no només van avisar i van informar del punt exacte on havien vist aquestes peces sinó que “no les van tocar”, cosa especialment important perquè es tracta de material fràgil. La Guàrdia Civil recorda que està prohibit vendre material arqueològic.

Els submarinistes del GEAS i tècnics del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya han pentinat la zona però no hi han trobat més restes. Per les incrustacions que té l’ancora, creuen que ha passat períodes enterrada a la sorra i altres èpoques al descobert.

One thought on “Anar a fer submarinisme i trobar una àncora romana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s