Un senglar a la Generalitat

El senglar era petit i xisclava molt. Els mossos han bloquejat la porta. Foto: R.M.
El senglar era petit i xisclava molt. Els mossos han bloquejat la porta. Foto: R.M.

Els senglars són pertot arreu. Se’ls pot veure menjant pomes al Baix Ter, fent autostop a Sant Pere Pescador, banyant-se a Cadaqués, o a punt d’entrar a la seu de la Generalitat a Girona. Ella no ho sabia però la gestió que estava a punt de fer aquesta cria era denunciar que els pagesos estan fins a les carxofes de la seva sobreabundància i demanar a l’administració que actui per aturar l’expansió dels de la seva espècie amb totes les eines que té a la seva disposició. Els pagesos diuen que els danys que ocasiona als conreus ja són insuportables i reclamen al director general de medi natural “que es posi les piles”.

El mapa del senglar. Gencat
El mapa del senglar. Gencat

Citant dades de Medi Natural, els pagesos han recordat que a la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Pla de l’Estany, hi ha una ràtio de gairebé 20 senglars per cada 100 hectàrees, molt lluny dels 8 exemplars per cada 100 hectàrees a partir dels que es pot declarar l’emergència cinegètica i, en conseqüència, atacar la plaga amb molts més mitjans dels que s’hi destinen habitualment.

Els pagesos diuen que si cada any es maten més senglars però cada any se’n veuen més això vol dir que amb la caça esportiva ja no n’hi ha prou i constaten que l’animal segueix guanyant terreny a costa dels seus camps de girasol i blat de moro, bàsicament. Un avenç que ocasiona importants pèrdues: collites esquilmades, material de reg fet malbé, camps impracticables en els que cal invertir perquè tornin a produir, canvi d’hàbits de conreu com la substitució del girasol per la colza. Malgrat tot, no disposen d’una xifra global de pèrdues.

No es mosseguen la llengua

El responsable de medi natural d’Unió de Pagesos, Joan Montesó, ha apel·lat al Director General de medi natural, Antoni Trasobares: “ja n’hi ha prou d’estudis, que es posi les piles”. També ha reclamat unitat d’acció perquè “no pot ser que la Generalitat digui una cosa i els Agents Rurals en facin un altra; és una olla de grills”.

Han empaperat les vidres de la Generalitat. Foto: R.M.
Han empaperat les vidres de la Generalitat. Foto: R.M.

Els pagesos han acusat els Agents Rurals de no fer tot el que podrien. Lluís Sunyer, coordinador d’Unió de Pagesos a la Garrotxa –una de les zones més afectades- diu que l’administració, “ni fa ni deixa fer” i que “han de perseguir els senglars i no als pagesos, que és el que fan ara”. Miquel Puigdevall, coordinador del sindicat al Pla de l’Estany, també ha criticat els caçadors: “n’hi ha que ajuden però n’hi ha als que ja els va bé que hi hagi molts senglars perquè així volten poc i tiren molt”.

En un comunicat repartit entre xisclets de cria de senglar, Unió de Pagesos recorda que aquest animal no només els perjudica a ells, també és el causant de molts accidents de trànsit; 349 el 2013.

Anuncis

One thought on “Un senglar a la Generalitat

  1. Retroenllaç: A cop de post

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s