La Ripollesa perd una altra subvenció

Ovelles ripolleses mirant a càmera. Foto: UAB
Ovelles ripolleses mirant a càmera. Foto: UAB

L’Associació de Criadors d’ovella ripollesa, ANCRI, demanarà a la Conselleria d’Agricultura que renovi les ajudes agroambientals que els pastors han rebut els últims cinc anys per mantenir aquesta raça autòctona declarada en perill d’extinció. Ara mateix, però, la realitat és que s’han quedat sense fins a nova ordre. A més a més, l’administració ha provocat certa confusió (en alguns casos ira, com podeu veure clicant aquí) als ramaders que la rebien quan, fa uns dies, els va enviar una carta en la que se’ls deia que no complien els requisits que sí que havien estat vàlids en anys anteriors i que, per tant, se’ls denegava aquest ajut d’aproximadament 20 € per ovella.

En declaracions a la Cadena SER, el president d’ANCRI, Joaquim de Ros, creu que la manera de comunicar no ha estat prou clara però està convençut que seguiran rebent aquest ajut “quan entri en vigor la nova PAC”. De Ros ha explicat que l’ajut anterior era per cinc anys, que el termini s’ha acabat i que ara estan en un impàs. El que no té clar és si -en el cas que tornin a rebre la subvenció- els donaran la mateixa quantitat per ovella que ara o hi haurà retallada.

L’altre dubte és saber quant de temps més podran mantenir-se catalogats com a espècie en perill d’extinció perquè, ara mateix, l’associació ja té registrades unes 17.000 ovelles i 30 pastors. “Amb l’atorgament de les ajudes, ha sortit més gent i més ovelles”, diu el president d’ANCRI que, malgrat tot, reivindica que han de seguir cobrant-les perquè es tracta d’una raça i una pràctica “amb valor afegit”. “El nostre sistema de cria no és extensiu, pasturem, fem de jardiners, i l’ovella Ripollesa és menys productiva que altres races”, diu De Ros. La majoria de la cabana està concentrada a les comarques de Girona.

Un marrà ripollès amb un bon manillar!. Foto: UAB
Un marrà ripollès amb un bon manillar!. Foto: UAB

Ara mateix, a part de la Ripollesa, a Catalunya hi ha dues races més d’ovelles considerades autòctones; l’Aranesa i la Xisqueta. Si us voleu fer una idea sobre els controls que segueixen els ramats que participen en programes de millora genètica podeu donar un cop d’ull a aquest document que es troba a la pàgina web oficial d’ANCRI.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s