Som Energia compensarà els inversors amb descomptes en la factura

La cooperativa d’energia verda, Som Energia, canviarà la manera de recompensar els seus inversors. En comptes de diners, com fins ara, el retorn serà en forma de descomptes en la factura de la llum. És la manera de compensar la caiguda en picat de les primes a les renovables i la inestabilitat del sistema regulador.

Imatge: Som Energia
Imatge: Som Energia

Som Energia -fundada i amb seu al parc científic de la UdG- va captar més de 3 milions d’euros dels seus socis per impulsar projectes de generació d’energia verda amb plaques fotovoltaiques –principalment- o biogàs a canvi d’un rendiment que, en principi, estava assegurat per l’estat.

Per convertir-se en inversor, abans cal ser soci, cosa que s’aconsegueix pagant una quota d’entrada de 100€. També cal ser soci per poder contractar el subministrament energètic (100% provinent de renovables) a Som. Ara mateix, la cooperativa té més 16.000 socis i gestiona més de 18.000 contractes (un soci pot tenir fins a 5 contractes).

Però, primer la retallada de les primes a les renovables, després la desaparició i, sobretot, la inseguretat jurídica que ha ocasionat els continuats canvis de direcció de la política energètica de l’estat ha fet inviable aquest camí.

Marc Roselló, responsable de projectes i participació de Som Energia, diu que a partir d’ara, el retorn serà amb descomptes a la factura, un sistema que han batejat com a ‘PowerShare’. “És molt dificl garantir un retorn econòmic als nostres socis que inverteixen en renovables”, explica Roselló: “la idea és que, a partir d’ara el retorn sigui a través de la factura elèctrica”.

La decisió s’ha pres a l’última escola d’estiu de la cooperativa, que es va celebrar a València a mitjans de setembre. Roselló diu que el sistema implica “una mena d’autoconsum col·lectiu” i, indirectament, és una forma de rebelar-se davant les insuperables traves que l’estat imposa imposa als usuaris que volen consumir la seva pròpia energia produïda.

El ‘PowerShare’ encara no ha entrat en vigor perquè cal defenir el barem de descomptes en funció de la inversió feta i del tipus d’energia que es produeix. El canvi de model podria ser una realitat, segons la cooperativa, d’aquí a aproximadament mig any.

En canvi, Som Energia ha descartat, de moment, convertir-se en comercialitzadora de gas -una altra qüestió que estava sobre la taula- perquè els mètodes per certificar una producció 100% verda encara no són clars. Ara mateix, la cooperativa disposa d’una planta de biogàs pagada amb les aportacions dels socis inversors però aquest gas s’utilitza per produir electricitat.

One thought on “Som Energia compensarà els inversors amb descomptes en la factura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s